Ένας νέος ψυχρός πόλεμος φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την απόφαση να διευρυνθεί η ομάδα των χωρών που συγκροτούν τους BRICS με έξι χώρες. Πώς έχουν τα πράγματα; Οι BRICS, δηλαδή η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, αποφάσισαν να προτείνουν την ένταξη της Αργεντινής, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να αποκτήσουν την ιδιότητα του πλήρους μέλους από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρόεδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Οι BRICS, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής, «είναι μια ομάδα διαφορετικών εθνών που έχουν ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ χωρών που έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά έχουν κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο». Σύμφωνα με το σκεπτικό των «5» μονίμων μελών της ομάδας, η συμφωνία με τις παραπάνω χώρες έγινε με βάση τις κατευθυντήριες αρχές, τα πρότυπα, τα κριτήρια και τις διαδικασίες επέκτασης της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών.

«Έχουμε καταλήξει σε συναίνεση για την πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας επέκτασης», τόνισε στις δηλώσεις του ο Σίριλ Ραμαφόζα, γεγονός στο οποίο καλούνται τώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να αντιδράσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν και ο Λούλα συμφώνησαν σε μια κοινή πολιτική έναντι του δολαρίου.