Ο “πόλεμος” του προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα πέρασε τα σύνορα μας με την αντιπολίτευση να προσπαθεί να παίξει μονότερμα “ειδήσεις” και “φήμες” που είδαν το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες.

 

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ*

 

Η προσπάθεια στη μία περίπτωση να εμπλέξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χρησιμοποιώντας τον φίλο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρο του ΕΛΚ (ΡΡΕ), πολιτικής ομάδας που εντάσσονται οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ στο κοινοβούλιο.

Και στην δεύτερη περίπτωση η “πληροφορία έγκυρης πηγής” ότι “δόθηκε παραγγελία επέκτασης της εισαγγελικής έρευνας κατά της Ελλάδας” κατόπιν σχετικής αίτησης της επιτροπής PEGA

Και για τις δύο περιπτώσεις καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια, ατελείωτες ώρες τηλεφωνημάτων από το Βέλγιο και την Γερμανία σε φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα, προκειμένου να… “περάσουν” ως “ένα ακόμα σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας εκτός συνόρων, που πλήττει θεσμούς και φήμη στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα δε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Έχουμε χρόνο σιγά σιγά να ξεμπλέξουμε το κουβάρι των “πηγών πληροφόρησης”. Είναι όμως ώρα εθνικών εκλογών με σημαντικό ιστορικό στην χώρα μας, που αφήνει την σκανδαλολογία στο περιθώριο των σημαντικότερων εξελίξεων.

Προς το παρόν θα αρκεστούμε σε δύο απαντήσεις που δίνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς στις δύο περιπτώσεις που έγιναν θέμα κυρίως για… προεκλογική εκμετάλλευση.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΕΣΟ ΑΠΑΝΤΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ

Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» γράφει ότι σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ, η σύμβαση του συμβούλου Mario Voigt με το ΕΛΚ δεν ανατέθηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού, αλλά με σύμβαση με την εταιρεία που φέρεται να έχει δωροδοκήσει τον Voigt.

Επιπλέον, το ΕΛΚ τονίζει ότι η όλη χρηματοδότηση της ευρωεκλογικής εκστρατείας δεν έδωσε στους επιθεωρητές της ΕΕ αιτία για παράπονα σε έλεγχο. Οι υποψίες εναντίον του Voigt τον οδήγησαν εκτός κόμματος. Γράφει η «Süddeutsche Zeitung» στην σημερινή της έκδοση αναλυτικότερα…

«Polizei durchsucht EVP-Zentrale in Brüssel Es geht offenbar um die Korruptionsermittlungen gegen den Thüringer CDU-Chef Mario Voigt. Er hat 2019 den digitalen Wahlkampf von Manfred Weber geleitet. Von Josef Kelnberger, Brüssel Wenn in Brüssel eine europäische Parteizentrale von einem Polizeiaufgebot durchsucht wird, liegt als erster Verdacht nahe: “Katargate”, die Affäre um Bestechung von Europaabgeordneten, nimmt eine neue Wendung. Doch mit dem spektakulären Fall Eva Kaili hatte es nichts zu tun, als belgische und deutsche Ermittler am Dienstagmorgen gegen neun Uhr im Hauptquartier der Europäischen Volkspartei (EVP) in der Rue du Commerce Nummer 10 aufkreuzten… https://www.sueddeutsche.de/politik/evp-mario-voigtkorruptionsverdacht-europawahlkampf-2019-polizei-1.5781830»

 Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες

Προφανώς πρόκειται για τις έρευνες διαφθοράς εναντίον του Προέδρου του CDU της Θουριγγίας, Mario Voigt, ο οποίος το 2019 ηγήθηκε της ψηφιακής εκλογικής εκστρατείας του Manfred Weber.

Του Josef Kelnberger, Βρυξέλλες

Όταν ένα αρχηγείο ευρωπαϊκού κόμματος ερευνάται από αστυνομική δύναμη στις Βρυξέλλες, γεννιέται η πρώτη υποψία: το «Καταργκέιτ», το σκάνδαλο με τη δωροδοκία ευρωβουλευτών, παίρνει νέα τροπή. Αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη θεαματική υπόθεση της Εύας Καϊλή, όταν Βέλγοι και Γερμανοί ανακριτές εμφανίστηκαν γύρω στις 9 το πρωί της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Rue du Commerce 10».

Πρόκειται για “μια έρευνα σε εξέλιξη στη Θουριγγία”, δήλωσε το ΕΛΚ το απόγευμα της Τρίτης. Συνεργαζόμαστε  πλήρως με την αστυνομία, δεν υπάρχουν άλλα σχόλια.

Στην δήλωση δεν αναφέρθηκε όνομα, αλλά είναι προφανές: Οι έρευνες στρέφονται κατά του Voigt, του Προέδρου της πολιτείας της Θουριγγίας και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το 2019, ο Voigt ηγήθηκε της ψηφιακής εκλογικής εκστρατείας του τότε κορυφαίου υποψηφίου του ΕΛΚ Manfred Weber (CSU). Πρόκειται για την υπόνοια «δωροδοκίας σε επιχειρηματικές συναλλαγές», την οποία ερευνά η εισαγγελία της Ερφούρτης. Ο εισαγγελέας ενδιαφέρεται για ενδεχόμενη υψηλή συμβουλευτική αμοιβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το MDR, η ερευνητική ομάδα – αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες διαφθοράς από το Γραφείο Εγκληματικής Αστυνομίας του Κράτους της Θουριγγίας και Βέλγους αξιωματούχους- αναζήτησε την Τρίτη πληροφορίες σχετικά με τη φύση των δραστηριοτήτων του Voigt στα κεντρικά γραφεία του κόμματος κατά την προεκλογική εκστρατεία γενικά.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, προφανώς επρόκειτο για παραγγελία από πρακτορείο Διαδικτύου που εργαζόταν στην Jena και στο Schmalkalden. Ο δημόσιος εισαγγελέας υποπτεύεται ότι ο Voigt έλαβε χρήματα από αυτήν την εταιρεία μετά την ανάθεση της σύμβασης, φερόμενη ως εξαψήφια αμοιβή συμβούλου.

“Ψάχνουμε για όλα όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ταξινομηθούν νομικά οι δραστηριότητες των κατηγορουμένων στο ΕΛΚ”, ανέφερε εκπρόσωπος της εισαγγελίας σύμφωνα με το MDR. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποτελείται από χριστιανοδημοκρατικά και χριστιανοκοινωνικά κόμματα μέλη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των CDU και CSU.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τώρα είναι και αρχηγός κόμματος. Τότε ήταν ο κορυφαίος υποψήφιος.

Ο Voigt προσλήφθηκε εκείνη την εποχή για να ηγηθεί της ενισχυμένης ψηφιακής ομάδας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο Voigt είναι καθηγητής ψηφιακού μετασχηματισμού και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Quadriga στο Βερολίνο και διευθύνει τη δική του εταιρεία συμβούλων στην Jena.

Οι επιθεωρητές της ΕΕ δεν έχουν αντιταχθεί, λέει το ΕΛΚ Σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η σύμβαση συμβούλων του Voigt με την EVP δεν ανατέθηκε με δημόσιο διαγωνισμό, αλλά με σύμβαση έργου με την εταιρεία στο Schmalkalden και στην Jena.

Επιπλέον, το ΕΛΚ αποδίδει σημασία στη δήλωση ότι η συνολική χρηματοδότηση της ευρωεκλογικής εκστρατείας δεν έδωσε στους αρμόδιους επιθεωρητές της ΕΕ αφορμή για παράπονα σε έλεγχο. Οι υποψίες εναντίον του Voigt βρίσκονται εκτός κόμματος.

Το κοινοβούλιο της πολιτείας της Θουριγγίας ήρε την ασυλία του Mario Voigt τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Οι κατοικίες και οι επαγγελματικοί χώροι του Voigt ερευνήθηκαν τον Οκτώβριο. Ο πολιτικός του CDU ανέφερε τότε σε γραπτή του δήλωση: “Αυτό που είπα από την πρώτη μέρα ισχύει για μένα «Δεν έφταιξα σε τίποτα». Η προθυμία μου να είμαι διαφανής και να συνεργαστώ εξακολουθεί να ισχύει”.

Οι δικηγόροι του Voigt χαρακτήρισαν αβάσιμους τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα κατά του πελάτη τους. Είπαν στο MDR για την έφοδο: «Η υπεράσπιση δεν σχολιάζει τα ανακριτικά μέτρα που έλαβε ο εισαγγελέας».

 

Ο Πρόεδρος της PEGA διαψεύδει για εισαγγελική έρευνα.

Σήμερα ο Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του ισοδύναμου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης (PEGA), Jeroem Lenaers, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης που ισχυρίζονταν ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε έρευνα κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού κατασκοπείας Predator σε υποτιθέμενο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της PEGA, Jeroen Lenaers (EPP, NL) “υπογραμμίzει ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα από την ΠΕΓΑ προς την EPPO”».

Οι δύο αυτές διαψεύσεις τοποθετούν τα γεγονότα σε άλλη βάση εκείνης που ορισμένες πηγές καλλιεργούν το κρίσιμο διάστημα των ελληνικών εκλογών, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία τους και η μάχη των ψήφων έχει μεταφερθεί στο εμπόλεμο πεδίο της παραπληροφόρησης με διόγκωσης ειδήσεων ή πληροφορίας εκτός συνόρων. Προς μεταφορά και εκμετάλλευση εναντίον της κυβέρνησης και συνολικά της Νέας Δημοκρατίας.

*Ο Μανώλη Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.