Μπορεί να μην είναι πόλεμος των αστέρων, σίγουρα όμως θα είναι πόλεμος των άστρων πρώτα στις προσεχείς ευρωεκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομάδα των σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου.

Πόσο μπορεί να αντισταθεί και να κερδίζει τις μάχες της αναγνώρισης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να διατηρήσει το προνόμιο του κόμματός του και να αντιστέκεται όπως όλοι οι προγενέστεροι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ στην είσοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτικοί ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε και τον καλούσαν στα συνέδρια της σοσιαλιστικής ομάδας του Ε.Κ. ως παρατηρητή και χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Δικαίωμα που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ από την εποχή αναγνώρισης και στη διεθνή σοσιαλιστική του Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια του Γιώργου Παπανδρέου. Ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρος και επίσημα αναγνωρισμένη του Κινήματος με συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες των συνεδρίων στην Ε.Ε.

Οι εκάστοτε οικογενειακές φωτογραφίες με τον Τσίπρα στη μία άκρη και τη Γεννηματά στην άλλη του κάδρου αναδείκνυαν πάντοτε την διάσταση και την έννοια της παρουσίας του επίσημου ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια αναγνώρισης του ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλωστε, όλοι οι βουλευτές του ανήκουν και μετέχουν επισήμως στην ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς και των κομμουνιστών. Χωρίς καμία διαμαρτυρία από πλευράς του επίσημου ΚΚΕ. Αυτό με τα διαδικαστικά λειτουργίας του Ε.Κ. έχει την έννοια ότι μοιράζονται όλα τα προνόμια μιας πολιτικής ομάδας, όπως οικονομικά, χρόνους ομιλίας στις ολομέλειες και φυσικά, ανάλογα με τη δραστηριότητα των βουλευτών, διεκδικήσεις σε σύνταξη εκθέσεων, οδηγιών, γνωμοδοτήσεων και ψηφισμάτων στις ολομέλειες του Στρασβούργου.

Και στο βάθος Μακρόν

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε νέος πρόεδρος. Ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς και εκτός απροόπτου θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Επιδίωξή του προφανώς το κόμμα του να εκλέξει ίδιον ή μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών. Το ερώτημα παραμένει: Σε ποια πολιτική ομάδα θα αποφασίσει να ενταχθούν οι βουλευτές του;

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα ένταξης. Επίσημα εξακολουθεί να ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες. Πρόσφατα εκτιμήθηκε στην ομάδα του η απόφαση να κληθεί και να περιοδεύσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη η πρόεδρος του SdC, Ισπανίδα Ιρατσα Γκαρθία, στις περιοχές της τραγωδίας σε Θεσσαλία και Μαγνησία.

Η κίνηση αυτή, σε αντιπαράθεση των εσωτερικών ευρωπαϊκών περιπετειών του ΠΑΣΟΚ, ήλθε να ισορροπήσει τα πνεύματα και να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη με την κεντρική ομάδα, μετά τα γεγονότα του Κατάρ-γκέιτ και τις διαγραφές.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει την πολιτική ομάδα ένταξης, με την πρόβλεψη ότι η μάχη χαρακωμάτων του παρελθόντος θα γίνει πιο έντονη, κυρίως αν το ΠΑΣΟΚ δεν επιτύχει να εκλέξει περισσότερους των δύο ευρωβουλευτών όπως αρχικά. Ενώ έχει ήδη μείνει με έναν, τον Νίκο Παπανδρέου, που κατέλαβε τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τη βουλευτική εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Προσωπική εκτίμησή μας είναι ότι οι σοσιαλιστές θα διατηρήσουν τη θέση τους στην επίσημη αναγνώριση μέλους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην εγγραφή τους στην ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς και των κομμουνιστών, όπως μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν όμως και προβλέψεις από την πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη. Αν αποτύχει η προσπάθεια ένταξης στους σοσιαλδημοκράτες, με ανοιχτές αγκαλιές τους αναμένει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «Εν Μαρς».

Η μάχη του Ιουνίου

Πολλά όμως θα κριθούν και από τη σφοδρή μάχη που θα δοθεί στις ευρωεκλογές. Το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει στην κορυφή με 177 έδρες, ενώ στη δεύτερη θέση στο Κοινοβούλιο βρίσκονται οι σοσιαλιστές με 143 έδρες.

Οπως έχουμε τονίσει και αναλύσει στο παρελθόν, τα πρωτεία σημαίνουν διεκδίκηση σημαντικών θεσμικών ρόλων και θέσεων σε όλα τα επίπεδα. Κι αν οι σοσιαλιστές στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πόντους θελήσουν να εντάξουν ακόμα και κατά υπέρβαση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πλησιάσουν τον αντίπαλο του ΡΡΕ;

Προϋπόθεση φυσικά στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κερδίσει το χαμένο έδαφος και ξεπεράσει ή και να προσπεράσει τον αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης και Κασσελάκης δεν φαίνεται να έχουν προς το παρόν ετοιμάσει χάρτη πλεύσης για τις ευρωεκλογές. Είναι βέβαιον όμως ότι με το νέο έτος και οι δύο πρόεδροι θα σκεφθούν πιο πολύ τις νέες διαστάσεις διεκδικήσεων στην Ευρώπη απ’ ό,τι έως σήμερα. Ιδιαίτερα του νέου προέδρου και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιταλική περίπτωση

Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ (ΡΡΕ), έχει προχωρήσει στους σχεδιασμούς μιας ισχυρής ομάδας με στόχο την ένταξη του κόμματος της Τζιόρτζια Μελόνι στο ΡΡΕ. Μένει να δούμε, όπως και στη δική μας επικράτεια, τι θα αποφασίσει ο επίσημος φορέας στην Ιταλία. Είναι το κόμμα του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος οδήγησε τη Φόρτσα Ιτάλια στο ΕΛΚ. Ο Αντόνιο Ταγιάνι πιέζεται να μην προβάλει αντιρρήσεις για το κόμμα της Μελόνι. Διαφορετικά η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει ήδη κοινοποιήσει τις προθέσεις. Μακρόν και «Εν Μαρς».

Συμπτωματικά όπως και στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ και τον νέο ΣΥΡΙΖΑ!

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.