Στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αφού έδωσε υπόσχεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΕΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας μετά την τραγωδία που μας βρήκε σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Έβρο, έκανε δύο σπουδαίες ανακοινώσεις που εξέπληξαν τους 27 ηγέτες, ιδιαίτερα όμως την Ιταλία

Η Φον ντερ Λάιεν όρισε τον Μάριο Ντράγκι επικεφαλής του σχεδιασμού μιας νέας ανταγωνιστικής Ευρώπης. Όσον αφορά την δεύτερη απόφαση της, εκείνη έκανε την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνινα φουσκώσει από υπερηφάνεια επιλέγοντας τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα στην θέση του επικεφαλής εισηγητή του προγράμματος ανάπτυξης της Ευρώπης της επόμενης γενιάς. 

Ο Λέττα, φίλος ξεχωριστός του Αντώνη Σαμαρά, αφού πρώτα αποχώρησε από γραμματέας των σοσιαλδημοκρατών για να αναλάβει θέση διδάκτορα του ιδρύματος Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι, επέστρεψε στη Ρώμη για μια νέα πορεία των σοσιαλιστών. Μόνο έξι μήνες κράτησαν οι αντοχές του στην νέα προσπάθεια να δώσει προτεραιότητα στους νέους... Η ήττα με διάφορα είκοσι μονάδων από την τρικομματική νυν κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, ήταν το πικρό ποτήρι που ξεχείλισε σχόλια των παλαιών συντρόφων του. Ο Μακρόν δεν τον άφησε άνεργο για πολλές ημέρες. Στην Φον Ντερ Λάιεν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου ήταν σαφές: «Πολιτικοί όπως ο Λέττα δεν μπορούν να βλέπουν την Ευρώπη να γερνάει και ταυτόχρονα να χάνει διαρκώς δυνάμεις και να μικραίνει. Να έλθει δίπλα μας» όπως το αφηγούνται Γάλλοι και Ιταλοί συνάδελφοι. Πίσω από τους ψίθυρους στο Παρίσι και τη Ρώμη το μυστικό δεν κράτησε πολύ. Ο Μακρόν εξέφρασε για μια ακόμα φορά την επιθυμία του όπως Μελόνι, Σοσιαλιστές και Φόρτσα Ιτάλια, να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αρραγές απέναντι στην άκρα δεξιά άλλων κρατών μελών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και το γερμανικό κόμμα. 

Δύο Ιταλοί πρώην πρωθυπουργοί, λοιπόν, πιάνουν δουλειά υπέρ της προσπάθειας αναγέννησης και συντήρησης της Ευρώπης που πολλοί βρίσκουν γερασμένη.

Όλοι κατά Σάντσεθ στην Ισπανία

 Στις εκλογές της Ισπανίας νίκησε η κεντροδεξιά αλλά ο σοσιαλιστής νυν πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ηττήθηκε με διάφορα είκοσι εδρών από το Λαϊκό κόμμα του Φεϊχό, επιθυμεί να κυβερνήσει με την συμμαχία των φυλακισμένων και καταδικασμένων Καταλανών για τρομοκρατική ανατροπή της δημοκρατίας. 

Στη Μαδρίτη, 150.000 κατά την αστυνομία οπαδοί της δεξιάς κατέκλεισαν την πλατεία Φελίππε και τους κεντρικούς δρόμους με διαμαρτυρία εναντίον του Σάντσεθ. Σύνθημα τους: «Σάντσεθ παραιτήσου. Όχι στην τρομοκρατία. Πρώτα η ελευθερία!». 

Πρωταγωνιστές οι πολίτες. Στην πρώτη γραμμή ο Φεϊχό είχε δίπλα του όπως και στις εκλογές, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος του. Αθνάρ και Ραχόι. Ο Φεϊχό δεν τους έχει αποχωριστεί ούτε ημέρα. Κι εκείνοι ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα του. 

Στην αντίπερα όχθη, ένας πρώην πρωθυπουργός καταφέρεται εναντίον του συντρόφου του Σάντσεθ. Ο Φελίπε Γκονθάλεθ, έχοντας τον εκ των ιδρυτών του πανίσχυρου σοσιαλιστικού κόμματος της «Αλλαγής» Αλφόνσο Γκέρρα, στο πλευρό του φώναζαν «ντροπή Σάντσεθ. Μακριά από τρομοκράτες. Χάσαμε στις εκλογές. Κυβέρνηση σοσιαλιστών με εκείνους που ζητούν αμνηστία για τα εγκλήματα τους αποτελεί ντροπή. Προδοσία όχι δική μας άλλα δική σου!». 

Ο Σάντσεθ απαγόρευσε στο Κανάλι της Μαδρίτης να μεταδώσει την εκδήλωση του ΡΡ για τη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιουλίου 2023. 

Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε ως παρόντες σε αρκετές φάσεις ισπανικών εκλογών. Όμως θα ολοκληρώσουμε με την είδηση μιας άλλης φωτιάς. Στο Λονδίνο, έγινε μεγάλη διαδήλωση εναντίον του Brexit. Τον Οκτώβριο ξεκινούν τα συνέδρια των κομμάτων προετοιμάζοντας τις προσεχείς εκλογές. Για το Brexit την ίδια ώρα ξέσπασε και η μάχη των δημοσκοπήσεων και των δηλώσεων των δύο ισχυρών αντιπάλων. Εργατικών και Συντηρητικών. 

Προς μεγάλη έκπληξη στην δημοσκόπηση το 58% είναι υπέρ της επανασύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας με δηλώσεις τους ακονίζουν από τώρα τα μαχαίρια τους. 


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.