Η πρώτη φάση για τα Δυτικά Βαλκάνια και την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια ολοκληρώθηκε με τη Μολδαβία και την Ουκρανία να παίρνουν το εισιτήριο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το κυρίως όμως πιάτο που αφορούσε Αλβανία και Σκόπια δεν «σερβιρίστηκε» ανάλογα. Τα Σκόπια πήραν αναβολή αλλά η Αλβανία εισέπραξε κίτρινη κάρτα όπως συμπεραίνουμε από το τελικό κείμενο των ηγετών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κείμενο και με σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης με επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και είχε απέναντι του τον Γερμανό σοσιαλιστή Όλαφ Σολτς, έδωσε τη μάχη σε σωστή κατεύθυνση με εκκρεμότητα το Σκοπιανό και της επικύρωσης του στην Εθνική αντιπροσωπεία.

Όσον αφορά τον πόλεμο του Ούγγρου προέδρου Ορμπάν για την Ουκρανία, η αποχώρηση του από την αίθουσα της ολομέλειας, οι εμπρηστικές δηλώσεις και το λευκό μαντήλι στους 26 Ευρωπαίους συναδέλφους του αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοφανές γεγονός στα 70 χρόνια από την ίδρυση του θεσμού.

Χρειάστηκαν πολύωρες συσκέψεις σε δείπνα Μακρόν, Σολτς και Μελόνι για το αποτέλεσμα τόσο της συνδιάσκεψης των αρχηγών των χωρών υπό ένταξη κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και της Συνόδου κορυφής που αφορούσε τις ενστάσεις της Ελλάδας για την Αλβανία η οποία μάχεται για την ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο εκλεκτός συνάδελφος Μάρκο Γκαλλούτσο μας έδωσε τις σχετικές πληροφορίες. Για όλα όσα έγιναν ιδιαίτερα στο ξενοδοχείο Amigo στην Γκραν Πλαζ, μέχρι αργά τις πρωινές ώρες.

Η τριάδα που είχε καθίσει στο τραπέζι του τελευταίου ορόφου, απαρτίζονταν από τον Γερμανό Σολτς, τον Γάλλο Μακρόν και την Ιταλίδα Μελόνι. Ένα ιστορικό ξενοδοχείο το οποίο πριν από 500 χρόνια ήταν φυλακές υψίστου κινδύνου και αποκλειστικά για καταδικασμένους σε θάνατο. Μετέπειτα ξενοδοχείο πολλών αστέρων που φιλοξενεί αντιπροσωπείες κρατών για σημαντικά συνέδρια. Έτσι και τώρα εκεί διέμεναν εκπρόσωποι Γερμανίας (30 άτομα), Γαλλίας (20 εκπρόσωποι) και Ιταλίας (15 συνοδοί).

Και όπως καταγράφει ο Ιταλός συνάδελφος στο εισαγωγικό του σημείωμα «Αν μιλούσαν οι τοίχοι δωματίων και αιθουσών τόσα χρόνια ιστορίας, ο ιστορικός θα χρειαζότανε τόμους για να μάθει ο κόσμος συμφωνίες και μάχες ώσπου να μπουν οι υπογραφές».

Το απωθημένο της Μέρκελ για τα Βαλκάνια

Το όνομα της πρώην Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ακούστηκε πολλές φορές στα μπαρ και τα ρεστοράν του ξενοδοχείου. Υπενθύμισαν τους αγώνες που έδωσε η Γερμανίδα αρχηγός, για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Αλβανίας. Ένας από τους λόγους του μεγάλου ενδιαφέροντος του Όλαφ Σολτς, που το πρωινό της έναρξης των συνομιλιών, στο γερμανικό κοινοβούλιο μίλησε για την ανάγκη η Αλβανία να γίνει το συντομότερο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώην Καγκελάριος είχε δηλώσει σε ένα από τα τελευταία ταξίδια της στις χώρες των Βαλκανίων «η καρδιά μου χτυπάει για αυτή την περιοχή». Ήταν πριν από τις γερμανικές εκλογές προσφέροντας την τελευταία πολιτική της σφραγίδα στην συνάντηση των έξι. Ήτοι Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο, στη συνάντηση στα Τίρανα δεκαέξι μέρες πριν το τέλος της 16ετούς της καγκελαρίας. Με πρώτο σταθμό τότε, το Βελιγράδι και στη συνέχεια τα Τίρανα, αντί του προγραμματισμένου της ταξιδιού στη Βαρσοβία. Στοιχεία τα οποία καταγράφονται στην Ντόιτσε Βέλλε, το Σπίγκελ και τον γερμανικό Τύπο.

Φεύγοντας από τα Τίρανα και την συνάντηση της με τον Έντι Ράμα είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση: «οποιοσδήποτε καγκελάριος με διαδεχθεί θα συνεχίσει να είναι φίλος της περιοχής».

Επίσης ότι «όταν τα κριτήρια έχουν ολοκληρωθεί η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει το λόγο της και να μην ανακαλύπτει καινούργια κριτήρια για να προχωρήσει στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Και προσέθεσε τότε, όπως είπε η Deutsche Welle, πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι μια αποδεκτή έννοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Μέρκελ εξήρε μάλιστα την πρόοδο τόσο της Αλβανίας, όσο και της Β. Μακεδονίας, όσον αφορά το κράτος δικαίου. Τόνισε το σημείο αυτό γιατί επί γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν μπλοκαριστεί από την Βουλγαρία.

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τον αγώνα της Γερμανίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρών των Δ. Βαλκανίων, γίνεται αντιληπτή η θέση της Γερμανίας στο θέμα, ιδιαίτερα της Αλβανίας. Για αυτό, παράλληλα υπογραμμίζουμε την επιτυχία της ελληνικής πλευράς να ενταχθεί η επιθυμία της κυβέρνησης στο κοινό κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Όπως επίσης να ριφθεί κι άλλο φως στις προθέσεις και επιθυμίες της Γερμανίας για την πρόοδο συγκεκριμένων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Ένα απωθημένο της Άνγκελα Μέρκελ που δεν εκπληρώθηκε ακόμα.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.