Σε γρίφο εξελίσσεται το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο θέλει το σύστημα που ήδη υπάρχει να μην αλλάζει, τη στιγμή που ήδη από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επανέλθει η λίστα και θα διατηρηθεί ο σταυρός. Το δεύτερο σενάριο μιλά για σπάσιμο των περιφερειών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη «αντιπροσωπευτικότητα». Αρκετοί στο Μέγαρο Μαξίμου τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης κυρίως για δύο λόγους: για να μην υπάρχουν φαινόμενα «Γεωργούλη», όπου δηλαδή πρόσωπα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και που λόγω lifestyle διατηρούν ένα προβάδισμα σε σχέση με άλλους υποψηφίους. Ο δεύτερος λόγος είναι πως θα ενισχυθούν οι τοπικές υποψηφιότητες και πολλοί υποψήφιοι θα μπουν στο κυνήγι του σταυρού, έχοντας μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγούν. 

Οφέλη και ζητήματα 

Σε αυτή την περίπτωση, οι περιφέρειες που θα δημιουργηθούν δύναται να είναι από πέντε μέχρι και επτά. Η Αττική, ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια, η Πελοπόννησος που θα συμπεριλάβει τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, η Κρήτη και το Αιγαίο, η Μακεδονία με τη Θράκη και την Ηπειρο και, τέλος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Και βέβαια θα υπάρξει μία περιφέρεια για τους απόδημους Ελληνες. Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Το συγκεκριμένο σενάριο, αν και φαίνεται ότι έχει αρκετά οφέλη, έχει και αρκετά ζητήματα. Κυρίως ότι θα είναι δύσκολο για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να περιοδεύσουν στις εν λόγω περιοχές (και άρα απαιτούνται και αρκετά χρήματα), ενώ ορισμένοι ίσως δυσκολευτούν εξαιτίας αυτού να θέσουν υποψηφιότητα. Την ίδια ώρα, εκτός συζήτησης παραμένει η αλλαγή του ορίου 3%, κάτι που έχει διαψεύσει αρκετές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Λίγη υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου, προφανώς έξι μήνες πριν τις εκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα», είπε πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο πρωθυπουργός, ο οποίος αυτή τη στιγμή εξετάζει όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή του ίδιου συστήματος θεωρείται και η πιθανότερη, τουλάχιστον προσώρας, μια και μεγάλες αλλαγές θα φέρουν μεγάλη αναστάτωση. Ούτως ή άλλως, η λογική των λαμπερών υποψηφιοτήτων έχει… ξεπεραστεί και στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής. 

Ποιοι ακούγονται 

Στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ήδη να έχει έτοιμη μια shortlist που περιλαμβάνει τα πρώτα ονόματα. Ενα από αυτά είναι του επί χρόνια συνεργάτη του και δημοσιογράφου Δημήτρη Τσιόδρα, ενώ πιθανότατα τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και η Ελίζα Βόζενμπεργκ θα αναζητήσουν μια ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή. Την ίδια ώρα, όπως διαρρέεται από τη ΝΔ, ο Κ. Μπακογιάννης δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, όπως και ο Γιώργος Πατούλης. Ενα, τέλος, από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Σοφίας Μπεκατώρου. 

Κεντροαριστερά σε σύγχυση 

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι συγκεχυμένα λόγω προφανώς των εξελίξεων. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να τα βρει… σκούρα, καθώς πλέον η δεξαμενή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται δραματικά, ενώ ήδη δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Στέλιος Κούλογλου, έχουν κουνήσει μαντίλι. Από την άλλη, η Ελενα Κουντουρά δεν αποκλείεται να βρίσκεται εκ νέου στα ψηφοδέλτια. Πιθανό είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει στη μάχη και νέα μέλη που θα προέρχονται από τον isyriza, προκειμένου να δείξει την ανανέωση. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, μεγάλο φαβορί θεωρείται ο νυν γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ενας ακόμη σημαντικός γρίφος εν όψει των ευρωεκλογών είναι το πόσα κόμματα θα μπουν στη μάχη. Ο Πέτρος Κόκκαλης θα ιδρύσει το δικό του κόμμα, η «Ομπρέλα» το ίδιο, με στόχο να κατέλθουν στις ευρωεκλογές και να συγκεντρώσουν το (πολυπόθητο) 3%. Ουσιαστικά, στόχος των παραπάνω θα είναι να μετρήσουν τις δυνάμεις τους εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.