Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις όπως τον συμφέρει κατά περίοδο.

Εδώ και πολλούς μήνες στο ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει μια πολεμική ρητορική με τους δημοσκόπους, με το αφήγημα ότι δεν μετράνε σωστά τη... δυναμική του κόμματος. Μάλιστα πριν παρουσιαστεί η ΕΛΑΣ, έκαναν καταγγελίες ότι βάζουν το κόμμα Τσίπρα στην εξίσωση ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ενώ λίγο μετά έλεγαν ότι προμοτάρουν επίτηδες το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία των μετρήσεων και τους λόγους που αυτές γίνονται, αναφέροντας χαρακτηριστικά «κάποιοι δεν κάνουν δημοσκοπήσεις, κάνουν χειραγώγηση της κοινής γνώμης» ενώ είχε υποστηρίξει και ότι «είμαστε η μόνη χώρα με τόσες δημοσκοπήσεις. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας με τόσες δημοσκοπήσεις».

Φυσικά το τελευταίο δεν ισχύει, καθώς δημοσκοπήσεις γίνονται συνεχώς σε όλες τις δυτικές χώρες και μάλιστα εκεί είναι κανόνας να δημοσιεύεται όχι η πρόθεση αλλά η εκτίμηση ψήφου. Στην Αμερική δε υπάρχει μηνιαίο βαρόμετρο με τη δημοφιλια του εκάστοτε προέδρου, το οποίο αποτελεί σημαντικό αντικείμενο αναφοράς στην αμερικανική πολιτική.

Τώρα τα γυρίζει 


Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες μετρήσεις κέρδισε 1-2 μονάδες, αναπληρώνοντας ουσιαστικά ένα μέρος της χασούρας των τελευταίων μηνών και η ΕΛΑΣ έπεσε, ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε το φως το αληθινό. Και ξαφνικά οι μετρήσεις και καλώς γίνονται και είναι όχι προπαγανδα, όπως έλεγε, αλλά χρήσιμες για την πολιτική ζωή του τόπου.

«Αν απαντούσα στο ερώτημα αυτό πριν ενάμιση χρόνο, ή την άνοιξη, το σκηνικό θα ήταν εντελώς διαφορετικό. Δεν μ ’αρέσει να απαξιώνω τις δημοσκοπήσεις, ούτε να τις χρησιμοποιώ ως προπαγάνδα. Εμείς έχουμε πρόγραμμα, δεν έχουμε εξαρτήσεις (..) Άντεξα το ’23 που κάποιοι πήραν 17% , ενώ τους έδωσαν 32%, ενώ εμάς μας έδιναν 6% και 7%. Και πήγαμε στο 12%. Οι δημοσκοπήσεις έρχονται και παρέρχονται», είπε στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ουσιαστικά σταμάτησε τις πολεμικές ανακοινώσεις και άλλαξε το αφήγημα ότι δεν έκαναν οι εταιρείες μετρήσεων προπαγανδα αλλά... όσοι τις παρουσίαζαν. Και κουβέντα για το αν τώρα είναι αξιόπιστες ή όχι.

Εντάξει, καταλάβαμε.

Και μια τελευταία σημείωση: το ότι κερδίζεις μια - δύο μονάδες, τις οποίες είχες χάσει εδώ και μήνες, δεν είναι κάτι φοβερό για κόμμα της αντιπολίτευσης. 

Θα πρέπει να τον ανησυχεί ότι έπεσε ξανά στην τρίτη θέση και το στοίχημα της δεύτερης φαίνεται δύσκολο με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων: ο Αλέξης Τσίπρας τον ξεπερνά σε όλους τους δείκτες ενώ 3 στους 10 ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ καλοβλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική σταθερότητα.