«Verba volant, scripta manent» λέει μία λατινική παροιμία, η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται κατά λέξη: τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν. Το ίδιο ισχύει για τα γραπτά σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία μάλιστα είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους, ακόμα και μετά από πολλά έτη. Γιατί τα γράφουμε αυτά; Διότι θυμηθήκαμε μία ανάρτηση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Χ (πρώην Twitter), με την οποία υποστήριζε ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν θα έρθει ποτέ λόγω της.. καταστροφικής διαχείρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομία.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έγραφε στο Χ πριν ακριβώς ένα έτος (23/10/2022), ότι οι αγορές έχουν γίνει απαγορευτικές για την χώρα μας λόγω του Μητσοτάκη effect, μετά από τρία έτη καταστροφικής διαχείρισης όπως υποστήριζε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Επενδυτική βαθμίδα τέλος για την Ελλάδα.

Φυσικά αυτή ήταν άλλη μία αποτυχημένη πρόβλεψη του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, η οποία υποτίθεται είναι το ατού του. Η Ελλάδα, παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, αναπτύσσεται ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μειώνει το χρέος της, έχει πλεονάσματα παρά τις μειώσεις φόρων, έχει πρόσβαση στις αγορές, η ανεργία αποκλιμακώνεται ενώ κατάφερε να αποκτήσει και την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα με θετική κρίση όλων των μεγάλων οίκων αξιολόγησης.

Η μικροψυχία Κασσελάκη


Ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ως κάτι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία, η χθεσινή ανακοίνωση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εθνική επιτυχία είναι τουλάχιστον μικρόψυχη και λαϊκίστικη: αμφισβητεί ότι αποτελεί επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και ισχυρίζεται ότι η επενδυτική βαθμίδα πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών. Ούτε ο Βαρουφάκης δεν θα τα έλεγε τόσο.. αριστερά και μάλιστα από την όμορφη και καπιταλιστική Νέα Υόρκη.


Ξεχνά βέβαια ο εφοπλιστής και πρώην εργαζόμενος της Goldman Sachs ότι η επενδυτική βαθμίδα, μεταξύ άλλων, θα αυξήσει τις ξένες επενδύσεις, άρα θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία και θα ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών ενώ θα μειώσει το κόστος δανεισμού για κράτος και επιχειρήσεις. Παράλληλα η κατάταξη της οικονομίας μας σε επενδυτική βαθμίδα στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας σε κράτη και επενδυτές διεθνώς με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν έκανε πράξη τη δέσμευσή του για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι τέλος του έτους. Όσο ο Πρωθυπουργός βελτιώνει κάθε πτυχή της οικονομίας, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις τοξικές δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όσα ζητούν οι πολίτες: πρόοδο, ανάπτυξη, ασφάλεια, ευημερία. Αλλά με όποιον δάσκαλο (Πολάκη) καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.