Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P έπειτα από 14 χρόνια σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ελληνική οικονομία και τους Ελληνες, ενώ παράλληλα πιστοποιεί την επιστροφή της χώρας σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας βάζοντας οριστικά τίτλους τέλους στην τραυματική εμπειρία της οικονομικής κρίσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Διαδίκτυο με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου πρόταξε αυτήν την ιστορική απόφαση για την ελληνική οικονομία. «Επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Πρωτίστως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδηγεί σε ευνοϊκότερους όρους και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης σε δήλωσή του στο «Mανφέστο». «Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και φθηνότερος δανεισμός, με μικρότερα επιτόκια, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και τελικά αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών. Η ανάκτησή της επισφραγίστηκε ξανά με την αναβάθμιση της χώρας μας και από τον οίκο αξιολόγησης S&P’s. Ενας εθνικός στόχος, που κατακτήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, χάρη στην αποτελεσματική μας δημοσιονομική πολιτική και την προσήλωση σε γενναίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την Ελλάδα και τους Ελληνες, τονίζει μιλώντας στο «Mανιφέστο» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνις Γεωργιάδης. «Είμαι υπερήφανος που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σεβόμενη τις θυσίες του ελληνικού λαού, κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα οριστικά από την κρίση που είχε ξεκινήσει το 2009 όταν ο οίκος S&P μάς είχε υποβαθμίσει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η αντίστροφη απόφαση του ίδιου οίκου σήμερα είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την Ελλάδα και ευημερίας για τον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης. 

«Οχι χώρα εξαίρεσης» 

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής για την ελληνική οικονομία», σημειώνει στο «M» ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Η Ελλάδα και τυπικά παύει να είναι χώρα εξαίρεσης στην Ευρώπη. Τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε καλύτερα επιτόκια και σημαντικά νέα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία απέφευγαν τη χώρα μας ως χώρα υψηλού κινδύνου εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα διευκολύνονται μεγάλες ξένες επενδύσεις και αξιοποιείται η μοναδική γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη και γεμάτη εξελίξεις περίοδο για τη διεθνή οικονομική σκηνή. Πρόκειται για μία κορυφαία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέτει με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

«Η αναβάθμιση από την S&P αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει στο «Μανιφέστο» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και προσθέτει: «Αναδεικνύει το συντονισμένο σχέδιο και τη συνετή διαχείριση που έκανε και κάνει σε όλους τους τομείς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελεί μια δικαίωση για τον ελληνικό λαό, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε φρικτά την περίοδο των μνημονίων. Η Ελλάδα βάδισε τον δρόμο της ανάπτυξης απρόσκοπτα όταν ο λαός εμπιστεύθηκε μια κυβέρνηση που τον κοίταξε στα μάτια και του είπε την αλήθεια. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και έχει σταθερά ανοδική πορεία. Η ελληνική οικονομία είναι εδώ, κερδίζει την εμπιστοσύνη και οι εποχές που αποτελούσε τον παρία της Ευρώπης έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες μπορούν και πάλι –αν και είμαστε μέσω διεθνών επάλληλων κρίσεων– να ατενίζουν το μέλλον με ασφάλεια και αισιοδοξία». 

Για τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας κάνει λόγο στο «Mανιφέστο» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα και από την S&P αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του λαού και της συνέπειας στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 και μετά, ακολουθώντας τον δύσκολο, αλλά αποτελεσματικό δρόμο ενάντια σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Εναν δρόμο που οδηγεί στην πρόοδο της οικονομίας, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και στην ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Η αναβάθμιση, παράλληλα, δεσμεύει την κυβέρνησή μας να συνεχίσει την ίδια πολιτική με πιο ταχύ ρυθμό, καθώς πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα που προσφέρεται για προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Με τη στήριξη του ελληνικού λαού θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της χώρας», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.