Δεν το έβαλε κάτω ούτε λεπτό. Συνεχίζει πολύ ενεργά να μετέχει στα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αναδειχθεί ως ένας από τους «Βαράγγους» της νέας ηγεσίας. Κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δύσκολα θα αποκλίνει από τα «θέλω» του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτό θα έλειπε. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, μετέχει στη σύνθεση της Επιτροπής Θέσεων και Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ, για το Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2024. Είχε υπογράψει για τον Στέφανο Κασσελάκη και την υποψηφιότητά του και αυτός τον εμπιστεύεται. Ολα αυτά εν μέσω ανησυχιών κάποιων «φιλόδοξων» στην Κουμουνδούρου για τη διευρυνόμενη επιρροή του κυρίου «13-0», του βουλευτή Νίκου Παππά, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Σιγά σιγά, κάποιοι προσπαθούν να πάρουν τα ηνία. Ισως όμως να υπολογίζουν χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τον τρόπο με τον οποίο κινείται, αξιοποιώντας τις υψηλές επαφές του στον ιδεολογικοπολιτικό του χώρο στην Ευρώπη και αποφεύγοντας προς το παρόν τα εγχώρια «ναρκοπέδια», αφήνει να εννοηθεί ότι έχει κάποιο πλάνο για την επόμενη μέρα. Θα δούμε κάποια «υπεράνω» πρωτοβουλία «ενωτικού» χαρακτήρα;

Πάντα ετοιμοπόλεμος

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσίπρας έχει αναδειχθεί ως ένας από τους «Βαράγγους» της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Βάλλει συνεχώς κατά ριπάς κατά όλων όσοι αποχώρησαν και η κινητικότητά του είναι έντονη. Τα έχει βάλει εδώ και καιρό με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον Πάνο Σκουρλέτη και μάλιστα αρκετά πριν εκείνοι αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου. «Ηθελε να κάνει μεγάλη ζημιά στον Τσίπρα και τον Κασσελάκη», δήλωσε για τον δεύτερο στις αρχές Νοεμβρίου, με αφορμή τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. Και προέβλεψε το χαμό που ακολούθησε: «Μεγάλο πολιτικό πρόβλημα το να έχεις μια μερίδα του κόμματος που να λέει δεν μπορεί να συνυπάρξουμε. Το επόμενο βήμα είναι το διαζύγιο». Μέχρι τότε, οι δηλώσεις του κατά των διαφωνούντων και μετέπειτα αποχωρησάντων ήταν συνεχείς. Επίσης, το έριξε στις προφητείες. Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 27 Νοεμβρίου είπε πως «στη διάσπαση οδήγησε το αμαρτωλό παρελθόν. Το κατά Χέγκελ “μοχθηρόν άπειρον” της Ιστορίας μοιάζει να ανέλαβε τα υπόλοιπα. Η αυτοανακύκλωση μέσα σε λίγες εβδομάδες στελεχών, που για χρόνια έλαμπαν, καθοδηγούσαν ή ήλεγχαν το κόμμα, ήταν ολοκληρωτικά δική τους επιλογή. Iσως γιατί ένιωσαν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Και έχασαν την ψυχραιμία τους. Από την πρώτη μέρα». Και αναρωτήθηκε: «Θα ασκεί περισσότερη αντιπολίτευση το νέο μόρφωμα; Χλομό». Και άφησε κι ένα βαρύ υπονοούμενο: «Πολλά χρόνια τώρα ισχυρά κέντρα φρόντιζαν για κομματίδια μιας χρήσης στα αριστερά ή στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μοναδικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» Είχε προλάβει να πει, μερικές ημέρες πριν, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, πως «ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο. Στα ξενοδοχεία μένεις μέχρι να φύγεις… Ή κάνεις μαζί με όλο το υπόλοιπο κόμμα ή δεν κάνεις και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο». Και επεσήμανε τότε πως η κατάσταση είναι «πρωτοφανής και ανώμαλη».

Οικογενειακή υπόθεση

Ο αποτυχών να εκλεγεί στη Δυτική Αττική στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν το έβαλε κάτω ούτε λεπτό. Συνεχίζει πολύ ενεργά να μετέχει στα του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, ο καθείς έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι ο πρώην βουλευτής βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον ξάδελφό του και πρώην πρωθυπουργό και ότι δύσκολα θα αποκλίνει από τα «θέλω» του Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείεται. Πάντως, ο Γιώργος Τσίπρας στήριξε με νύχια και δόντια την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ η παρουσία του στο πλευρό του προέδρου, όπως και να έχει, δημιούργησε την εντύπωση ότι εμμέσως ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Δεν το λες και λίγο. Το όνομα παίζει πάντα βαρύνοντα ρόλο. Στην πολιτική δεν έχει πολλές φορές σημασία το τι ειπώθηκε, αλλά ποιος το είπε. Στο ίδιο μοτίβο λοιπόν ισχύει αυτό που ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση στις 21 Νοεμβρίου: «Το ποσοστό (σ.σ.: 17%) είναι ένας δείκτης: αν πας πιο κάτω, αυτό σημαίνει πλήρης αποτυχία». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τρίτη θέση και πως η νέα εσωκομματική μπόρα πλησιάζει.