Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου. Ο Νίκος Βούτσης εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και στην ηγετική του ομάδα, τονίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, εργαλειοποιώντας το όνομα του Αλέξη Τσίπρα σε τέτοιο βαθμό, που πολλά στελέχη του κόμματος είχαν πειστεί να ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη για πρόεδρο, θεωρώντας ότι ακολουθούν την «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα.

Την τακτική αυτή την απέδωσε στην ηγετική ομάδα περί τον Στέφανο Κασσελάκη, χρησιμοποιώντας την φράση που είχε πει ο Στέλιος Κούλογλου «υπάρχει επάγγελμα "Τσίπρας" μέσα στην Αριστερά», κατηγορώντας ουσιαστικά τα συγκεκριμένα στελέχη που το κάνουν αυτό, ότι βιοπορίζονται από τον αυτοπροσδιορισμό τους «πιστός στρατιώτης του Αλέξη Τσίπρα - όλοι οι άλλοι τον υπονομεύουν». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαφοροποίηση του Νίκου Βούτση, αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο επήλθε η ρήξη των στελεχών της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επιμένουν μετ' επιτάσεως, ότι η αιτία της ρήξης είναι αποκλειστικά η διαφοροποίηση σε πολιτικά επίδικα. Ο Νίκος Βούτσης από την άλλη, υποστηρίζει ότι η ρήξη δεν έγινε «ούτε μόνο, αλλά ούτε κυρίως για τα πολιτικά». Κληθείς να αποσαφηνίσει ποια άλλα ήταν τα επίδικα εν προκειμένω, ο Νίκος Βούτσης κατονόμασε τον ψυχικό διχασμό, καθώς και τις διαφορές στον πολιτισμό, στην αισθητική, στον τρόπο συμπεριφοράς.

Βέβαια, τόσα χρόνια που αυτά τα στελέχη, επιδείκνυαν ακριβώς εκείνες τις συμπεριφορές -που τώρα καταδικάζει- εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Τους έπιασε ο πόνος, όταν το φίδι που εξέτρεφαν τόσα χρόνια, δάγκωσε κι εκείνους. Ας πρόσεχαν.

Η δήλωση του Νίκου Βούτση

Γιώργος Πιέρρος: «Επειδή γίνεται και μια συζήτηση έντονη -κι εσείς την έχετε παρακολουθήσει, εσείς άλλωστε ξέρετε και τον Αλέξη Τσίπρα πολύ πριν γίνει Πρωθυπουργός και πολύ πριν καν ο ίδιος το φανταστεί- είδα ότι ο κύριος Κασσελάκης λέει ότι "ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ, εδώ είναι το κόμμα του, εδώ είναι ο χώρος του". Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας σε ποιόν ανήκει; Επειδή έχει ιδρυτικά χαρακτηριστικά -με όρους πολιτικής ηγεμονίας, όταν υπήρξε διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- βλέπουμε ότι ο κύριος Κασσελάκης λέει ότι "ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ, Ο Τσίπρας είμαστε εμείς, οι άλλοι δεν είναι". Το λέω απλά. Τελικά, πού είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Σε ποιον ανήκει;»

Νίκος Βούτσης: «Εγώ θα το πω ακόμα πιο απλά: ο Αλέξης Τσίπρας και η διαδρομή του και η ιστορία του, που συνυπήρξαμε και που συνεργαστήκαμε πάντοτε με την ηγεσία του, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, ανήκει κάθε φορά στα όρια της δικής του ρητορικής, ή της δικής του σιωπής. Οπωσδήποτε έχει πάρει μια θέση ευθύνης, έχει καθίσει δίπλα, έτσι ώστε το κόμμα να βρει τη βηματισιά του. Μέχρι εκεί. Το τι λέει ο κύριος Κασσελάκης, έχει ερμηνεία. Και επίσης θα είμαι αυστηρός -»

Γιώργος Πιέρρος: «Τι ερμηνεία έχει;»

Νίκος Βούτσης: «Η ερμηνεία είναι ότι όπως έγινε και η εκλογή του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόταν (sic) πάρα πολλοί σύντροφοι, φίλοι για να ψηφίσουν -είτε καινούριοι, είτε παλαιοί- και λέγανε "σύντροφε Βούτση ψηφίζουμε τον Αλέξη, για αυτό ήρθαμε να ψηφίσουμε Κασσελάκη", χωρίς να φταίει ο Αλέξης για αυτό. Είχε δημιουργηθεί μια εντύπωση επικοινωνιακά - και όχι μόνο, θυμηθείτε ότι μας συστήθηκε ο σύντροφος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, του κόμματος τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ, μας συστήθηκε ως "φυτευτός" από τον Αλέξη Τσίπρα στο διαρκές συνέδριο. Δεν ήταν τυχαία αυτά. Είχε πει μια βαριά έκφραση ο Στέλιος Κούλογλου, θα την χρησιμοποιήσω όμως γιατί την εννοώ: υπάρχει επάγγελμα "Τσίπρας" μέσα στην Αριστερά. Δηλαδή ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη -αυτό το βλέπουμε ολοφάνερα- που αξιοποιώντας το μεγάλο κύρος το οποίο έχει -είχε και είναι νέος άνθρωπος ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή όλοι βλέπουν πως θα έχει ένα μέλλον, λένε ότι "εμείς είμαστε με τον Τσίπρα, όλοι οι άλλοι τον υπονομεύουν", προσέξτε -»

Δημήτρης Τάκης: «Υπάρχουν και κάποιοι που είναι στο δικό σας κόμμα σήμερα, που λένε ότι ο κύριος Τσίπρας φταίει που εξελέγη ο κύριος Κασσελάκης, διότι όλα τα στελέχη του τον στήριξαν. Έχετε ακούσει τι λέει ο κύριος Σκουρλέτης και τι λένε κι άλλοι».

Νίκος Βούτσης: «Αυτό είναι μια λεπτομέρεια, ως προς το κύριο ζήτημα. Και το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, η διαδρομή του -όπως και όλων η διαδρομή μας- ανήκει στη συλλογική προσπάθεια και έχει τον απέραντο σεβασμό όλων μας. Δεν δέχομαι το απίστευτο bullying το οποίο έγινε και προετοίμασε το έδαφος, εναντίον όλων των παλαιότερων στελεχών και τώρα και των νεότερων, ότι τάχατές μου (sic) όλοι αυτοί -που κυβερνήσαν με τον Τσίπρα- υπονομεύαν τον Τσίπρα και έρχονται κάποιοι άλλοι με τα "καθαρά χέρια" που είπατε. Αυτά δεν έχουν σχέση, όχι με την Αριστερά, δεν έχουν σχέση ούτε με τον ορθό λόγο. Είναι ένας φανατισμός. Παράγει εχθροπάθεια και αυτό ήταν στο σημείο που έγινε η ρήξη. Το σημείο για το οποίο έγινε η ρήξη, δεν είναι μόνο - ούτε κυρίως τα πολιτικά, για να συνεννοούμαστε».

Δημήτρης Τάκης: «Αλλά;»

Νίκος Βούτσης: «Είναι ο ψυχικός διχασμός, η διαφορά στον πολιτισμό, στην αισθητική, στον τρόπο συμπεριφοράς - όχι όλων από την άλλη πλευρά, προς Θεού, μιας μικρής μερίδας, που όμως έχει πάρει το πάνω χέρι».