Σε ένα ρεσιτάλ οικονομικού αναλφαβητισμού επιδόθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV, στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Γιώργο Χουδαλάκη. Κληθείς να σχολιάσει τον προϋπολογισμό που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, ο κύριος Κεδίκογλου περιέγραψε μια εικόνα των πρώτων μνημονιακών χρόνων, η οποία προφανώς και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της οικονομίας σήμερα. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να πει ότι οι δείκτες της οικονομίας, είναι χειρότεροι από τότε που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια!

Προσπαθώντας να τεκμηριώσει την ζοφερή εικόνα (που βρίσκεται μονάχα στα "SYRIZOnomics") έκανε λόγο για τους πιο υψηλούς φόρους τα τελευταία 27 χρόνια, αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 20 δις, ενώ έκανε λόγο και για την ανεργία. Μόνο που η ανεργία είναι σε μονοψήφιο αριθμό (9,6%) για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος και το ύψος των φόρων μετρούνται πάντοτε ως ποσοστά, όχι σε απόλυτες τιμές. Πράγμα το οποίο φυσικά το γνωρίζουν, απλώς ως γνήσιοι λαϊκιστές, επιλέγουν σκοπίμως να παραπλανήσουν τον κόσμο.

Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι η τοποθέτηση του κυρίου Κεδίκογλου, ότι με κάποιον τρόπο παρενέβη η Ευρώπη στους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να μας δώσουν την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας, επειδή «ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρώπης στην οικονομία» και ότι «η Ευρώπη ήθελε να βγάλει ένα "success story"». Αυτά τα αφηγήματα, δεν γίνεται να τα πιστεύει ειλικρινά, ένας άνθρωπος μορφωμένος -που εν προκειμένω, ο κύριος Κεδίκογλου είναι γιατρός-, διότι δεν έχουν την παραμικρή αντιστοιχία στην πραγματικότητα. Είναι θλιβερό, το τι φρικτά ψέματα αναγκάζονται να αραδιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ξεφτιλιζόμενοι στα μάτια όσων δεν είναι οικονομικώς αναλφάβητοι-, προκειμένου να αποκτήσουν αφήγημα. Κρίμα, αλλά οι προσωπικές επιλογές να υπηρετήσουν τέτοια αφηγήματα, χαρακτηρίζουν τελικώς και τα πρόσωπα.

Η δήλωση του Συμεών Κεδίκογλου

Βούλα Κεχαγιά: «Ξεκινάει ο προϋπολογισμός την ερχόμενη Πέμπτη, η προγραμματισμένη ψήφιση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γιατί δεν σας αρέσει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, κύριε Κεδίκογλου;»

Συμεών Κεδίκογλου: «Είναι μια καλή ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες με νούμερα και αριθμούς (sic). Πέρα απ' ό,τι βιώνουμε καθημερινά οι πολίτες, με την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, με τον μισθό που δεν βγαίνει, ακόμα και οι αριθμοί μας το λένε ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση είτε έχοντας μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, ότι "με ένα pass σου δίνω κάτι παραπάνω και μη ζητάς περισσότερα", είτε επικοινωνιακά έχει χτίσει αυτόν τον μύθο της ανάπτυξης και της ισχυρής οικονομίας, εγώ προτρέπω τους τηλεθεατές -παρόλο που ξέρω ότι είναι λίγο βαρετή διαδικασία- να δούνε λίγο αυτές τις ημέρες τον προϋπολογισμό, που θα αναφερθούν σε στοιχεία».  

Βούλα Κεχαγιά: «Να δουν τη συζήτηση στην τηλεόραση;»

Συμεών Κεδίκογλου: «Για παράδειγμα, θα σας πω κάτι που είναι θέμα αριθμών. Είχατε πριν τον κύριο Θεοχάρη για τα οικονομικά. Κοιτάξτε τι γίνεται με τους φόρους. Έχουμε για πρώτη φορά τους πιο υψηλούς φόρους, τα τελευταία 27 χρόνια, 29% του ΑΕΠ. 65% είναι οι έμμεσοι φόροι, που είναι οι πιο άδικοι φόροι. Και επί πλέον, έχεις τον μέσο μισθό στην Ελλάδα να είναι ο τελευταίος στην Ευρωζώνη από πλευράς ποσοστού, εμείς σαν Έλληνες πολίτες αγοράζουμε το 68% από ό,τι μπορεί να αγοράσει ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης, η ανεργία είναι εκεί που είναι, το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε 20 δισεκατομμύρια, σε απόλυτες τιμές το δημόσιο χρέος επίσης αυξήθηκε και απλά επειδή έχουμε πληθωρισμό, φαίνεται ότι έχουμε αυτή τη σχέση που λέμε ΑΕΠ - που δεν μας φαίνεται τόσο πολύ, αλλά σε απόλυτες τιμές -».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Κύριε Κεδίκογλου, μια που αναφερθήκατε στο χρέος, νομίζω κάτι έγραψε το Documento σχετικά, το χρέος μας συνολικά, ιδιωτικό και δημόσιο έχει φτάσει τα 700 δις».

Συμεών Κεδίκογλου: «Στο Θεό, που λέμε. Και οι δείκτες μας, είναι δυστυχώς αυτή τη στιγμή, χειρότεροι από αυτούς με τους οποίους μπήκαμε στα μνημόνια. Ακόμα κι αυτό που λέμε το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, είναι σε πολύ άσχημο σημείο. Δηλαδή, η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχουμε εξαγωγές, αλλά για να δούμε και τις εισαγωγές».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Ένα λεπτάκι τώρα, γιατί θα έρθει κάποιος και θα σας πει "μα τι λέτε κύριε Κεδίκογλου; Εάν τα πράγματα είναι έτσι, τότε γιατί πήραμε επενδυτικές βαθμίδες από τους οίκους και δε συμμαζεύεται"; Δηλαδή θα σας πει ότι, αυτά τα λέγατε και πριν πιθανόν, ότι θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση. Εγώ δεν σας λέω αυτό. Εγώ σας λέω ότι, αν η εικόνα της οικονομίας είναι τόσο κακή, πώς πήραμε τις επενδυτικές βαθμίδες; Τι έγινε δηλαδή; Ντιλ κάναμε με τους οίκους αξιολόγησης; Με τη Fitch ξέρω γω, με ποιον;»

Συμεών Κεδίκογλου: «Όχι, εγώ δεν θέλω να πω, ότι όλοι αυτοί οι οίκοι είναι διαβλητοί ή οτιδήποτε, αλλά ξέρετε ότι πάρα πολλά από αυτά, είναι και σε πολιτικό επίπεδο. Υπήρχαν εποχές που τότε έπρεπε να δώσει ένα παράδειγμα τιμωρητικό η Ευρώπη και μπήκαμε στα μνημόνια, τώρα θέλει να δώσει και κάποια "success story", ότι κάποια πράγματα πάνε καλά και ότι υπάρχει μια ελπίδα. Και συνεπώς ήταν κάτι που αναμενόταν, κι όσο εμείς ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες, νομίζω ότι είναι κάτι το αναμενόμενο».