Η εισαγγελέας είναι δικαστικός από το 1993 και στην υπόθεση των συνακροάσεων δεν παρανόμησε. Η απαλλαγή της δεν άρεσε σε αυτούς που κάποτε χειραγώγησαν τους θεσμούς για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ενώ η σιωπή του ΠΑΣΟΚ λέει πολλά.

Έπαθαν αλλά δεν έμαθαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και οι ακόλουθοί τους! Η ολοκληρωτική πολιτική τους ήττα σε όλα τα επίπεδα δεν τους προβλημάτισε. Η δημόσια καταδίκη των τυχοδιωκτικών και ανήθικων πρακτικών τους φαίνεται πως δεν τους πτόησε. Ούτε φαίνεται να τους προβληματίζει σήμερα η συνεχιζόμενη κατρακύλα τους στις δημοσκοπήσεις.

Πάλι έβαλαν οι γνωστοί κύκλοι στο στόχαστρό τους την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου, μετά τη γνωστοποίηση της επιστροφής της στην Εισαγγελία Εφετών, ως προϊσταμένης. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την απαλλαγή της με πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευδοκίας Πούλου από την πειθαρχική έρευνα που είχε διαταχθεί στο παρελθόν και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την αντιπρόεδρο του Α.Π., Ελένη Φραγκάκη.

Απαλλαγή, λοιπόν. Αυτό δεν άρεσε προφανώς σε αυτούς που κάποτε χειραγώγησαν τους θεσμούς για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Συνεχίζουν «φωνάζοντας» στο ίδιο μοτίβο, αυτό που τους οδήγησε από το 31,53% του Ιουλίου του 2019 στο 17,83% του Ιουνίου του 2023.

Η λάσπη ως συνήθεια

Η λάσπη με τους κουβάδες και η απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων είναι ίδιον της εν Ελλάδι ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πρόκειται για παλιά κακή συνήθεια που δεν κόβεται. Μια συνήθεια, η οποία αποϊεροποιεί τον άνθρωπο καθώς επιδιώκει πρωτίστως την ηθική του εξόντωση και τον καθιστά «αναλώσιμο».

Ποιος ξεχνά τις δέκα κάλπες στην Ολομέλεια, υπόθεση που αποτέλεσε μια καραμπινάτη απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Ποιος ξεχνά ότι γι’ αυτή την υπόθεση υπήρξε καταδίκη τέως υπουργού της προαναφερόμενης κυβέρνησης-παρωδία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος;

Τώρα, αυτοί που πήγαν να διαλύσουν τη δικλίδα ασφαλείας των δύο εισαγγελέων που έπρεπε να υπογράψουν στην ΕΥΠ για να επιτραπεί μια συνακρόαση και το 2018 άφησαν μόνο έναν ζητούν ακόμα τα ρέστα! Για την ιστορία, η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε την εισαγγελική δυάδα στην ΕΥΠ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), τον Αύγουστο του 2022.

Για να θυμηθούμε λιγάκι. Το 2018 κι ενώ σε όλη τη χώρα κλιμακώνονταν οι αντιδράσεις για την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, οι συνακροάσεις εκ μέρους της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπασαν κάθε ρεκόρ! Η αύξηση, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ήταν της τάξης του 40%! Αυτά κατεγράφησαν επισήμως από την ΑΔΑΕ. Και ήρθαν στο φως και άλλα.

Στις 24 Νοεμβρίου 2018, η εφημερίδα «Τύπος της Ηπείρου» με πρωτοσέλιδό της ενημέρωσε με στοιχειοθετημένο ρεπορτάζ σχετικά με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. που είχε φτάσει σε Ηπειρο και Μακεδονία για την παρακολούθηση δεκάδων προσώπων, μεταξύ τους και δημοσιογράφων, οι οποίοι αντιδρούσαν στη συμφωνία των Τσίπρα - Ζάεφ. Αυτό αναπαράχθηκε, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε μόνο – ένοχη– σιωπή... Έτσι, για να βλέπουμε ποιοι σήμερα φωνάζουν, έστω και «πλάγια».

Έπεσαν στο κενό

Η Βασιλική Βλάχου είναι δικαστικός από το 1993. Στην υπόθεση των συνακροάσεων δεν παρανόμησε. Εκανε απλά τη δουλειά της. Δεν την αφορά ποιος τη συμπαθεί ή όχι, ποιος πολιτικός βάλλει εναντίον της ή όχι. Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε τον Οκτώβριο του 2022 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανέδειξε τη λογική της, έστω και αν προκάλεσε αντιδράσεις με τα λεγόμενά της.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος δηλαδή που αποδεδειγμένα αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τους θεσμούς, προσπάθησαν με δηλώσεις τους τότε να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αργότερα δηλώσεις εναντίον της. Από την άλλη, η σιωπή σήμερα του ΠΑΣΟΚ λέει πολλά.

Φυσικά, το γεγονός ότι η Βασιλική Βλάχου έχει χειριστεί στο παρελθόν πολύκροτες υποθέσεις την έχει βάλει κατά καιρούς στο στόχαστρο πολλών. Αυτή είναι η μοίρα των εισαγγελικών λειτουργών. Το υφίστανται, όμως γνωρίζουν πως αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Επίσης, γνωρίζουν ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Η Βασιλική Βλάχου το είπε αυτό με πολλούς τρόπους. Για την ακρίβεια, βαρέθηκε να το λέει. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται αυτό στους καιρούς μας να ακούγεται, μπας και γίνει κατανοητό από κάποιους, η λογική των οποίων έχει ξεμείνει κάπου εκεί κοντά στο 1917.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Φυσικά, προκύπτουν ενίοτε κρίσεις και πολλοί μπορεί εκείνες τις στιγμές να νομίσουν ότι χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Αλλά τα μόνα που απαιτούνται πολλές φορές είναι απλά ψυχραιμία και χρόνος. Υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι, στους οποίους η Δημοκρατία έχει διαχρονικά εμπιστευτεί τους θεσμούς της, εκπαιδεύοντάς τους και θωρακίζοντάς τους ώστε να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Η δε αλήθεια πάντα θα λάμπει. Το πόσοι αντέχουν το φως της, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.