Ο Γιάννης Αλαφούζος δίνει μια ξεχωριστή μάχη στο αθλητικό πεδίο και το κάνει με ασυνήθιστο για τη χώρα μας στιλ. Σπούδασε στην Οξφόρδη και αυτό, όπως και να το κάνουμε, φαίνεται. Ο εφοπλιστής και εκδότης Γιάννης Αλαφούζος εκπέμπει ευγένεια, καλλιέργεια και μετριοπάθεια. Αθλητής δρόμων ταχύτητας και ιστιοπλοΐας στα νιάτα του και δη με σπουδαίες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, διαφέρει από άλλους που κινούνται στους ίδιους επαγγελματικούς στίβους. Οι ακρότητες δεν του ταιριάζουν καθόλου και είναι χαμηλών τόνων. Δεν είναι όμως ο χαρακτήρας που θα αποφύγει την αντιπαράθεση με οποιοδήποτε κόστος. Απλά, επιλέγει το πού και το πώς. Η δημόσια παρουσία του δεν ενέχει στοιχεία δηκτικότητας. Το αντίθετο. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι φύσει διακριτικός και δεν επιδιώκει την προβολή του. Η αύρα που εκπέμπουν τα ιδιόκτητα ΜΜΕ του στον όμιλο του ΣΚΑΪ και η πρωινή εφημερίδα «Η Καθημερινή» είναι τεχνοκρατική και οι «κορόνες» αποκλείονται. Τα παραπάνω συνιστούν μια δημοσιογραφική σχολή σκέψης που αποτελεί ένα τείχος όπου εδώ και πολλά χρόνια προσκρούει ο λαϊκισμός.

Διαχρονικά φιλελεύθεροι

Η τηλεόραση και το ενημερωτικό ραδιόφωνο (100.3 FM) του ΣΚΑΪ και «Η Καθημερινή» έχουν διαχρονικά φιλελεύθερη και κεντροδεξιά οπτική (στον όμιλο ανήκουν επίσης ο αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός bwinΣΠΟΡ FM 94.6 και οι μουσικοί ραδιοσταθμοί Μέντα 88 και Pepper 96,6). Πέραν των όποιων «διακυμάνσεων» στο παρελθόν στη σχέση του ομίλου με τη ΝΔ, που στο παρελθόν ενείχε και κάποια «δύσκολα» κεφάλαια, η παρουσία του βοήθησε τη ΝΔ να παραμείνει στη ράγα του ανοίγματός της στο Κέντρο. Ενός ανοίγματος που σφράγισε την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν προσπάθησε να αλλοιώσει την ταυτότητα του ομίλου του. Αντίθετα, ανάθεσε τις τύχες του σε δημοσιογράφους εγνωσμένης αξίας. Μπούσουλας παραμένουν στην ανάγνωση της πολιτικής οι αξίες του φιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού, οι οποίες έχουν κατά καιρούς αμφισβητηθεί και δη τυχοδιωκτικά από μερίδα του πολιτικού κόσμου. Το δημοψήφισμα του θέρους του 2015 είναι μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση –ευτυχώς ανεπιτυχούς– πολιτικής μεθόδευσης που στρεφόταν κατά του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον όμιλο του ΣΚΑΪ καταβάλλεται εδώ και χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και για την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση, που πλαισιώνεται από συνεχείς εθελοντικές δράσεις. Το «Ολοι μαζί μπορούμε», όπως ονομάζεται η προαναφερόμενη πρωτοβουλία, αποτελεί από το 2011 ένα πλέγμα δράσεων οργανωμένων από στελέχη του ΣΚΑΪ που έχει βραβευθεί επανειλημμένα. Στον συνολικό απολογισμό περιλαμβάνονται η διανομή από χιλιάδες εθελοντές μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, ωφέλιμων φαρμάκων και ιατρικού υλικού, η φύτευση εκατομμυρίων δενδρυλλίων και η απονομή χιλιάδων υποτροφιών φοίτησης σε φροντιστήρια σε μαθητές Λυκείων.

Απέναντι στη διαφθορά

Το ποδόσφαιρο είναι ο «καθρέφτης των πάντων», είπε ο σπουδαίος Ουρουγουανός δημοσιογράφος και διανοούμενος, Εδουάρδο Γκαλεάνο. Η ενασχόληση του Γιάννη Αλαφούζου με το βασιλιά των αθλημάτων και την ΠΑΕ ΠΑΟ δεν ήταν δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Πέραν όμως κάποιων κινήσεων τακτικής το 2017, ο ιδιοκτήτης της ομάδας παρέμεινε σταθερός στη λογική του και, παρά τις πιέσεις, δεν απέκλινε από την πορεία του και συνέχισε χωρίς παύσεις την προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας του, που επί των ημερών του κατέστη και πάλι ανταγωνιστική. Μάλιστα, συμμετείχε σε συνεργασία με άλλες ΠΑΕ σε αυτό που ορίστηκε ως προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, και αυτό χωρίς να απολέσει την αυτοτέλειά του στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το ποδόσφαιρο και την ομάδα του. Οπως και η ΕΠΟ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τάχθηκε στο πλευρό των διαιτητών στην απόφασή τους για αποχή από τους αγώνες της 14ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Stoiximan Super League. Ο Γιάννης Αλαφούζος εξακολουθεί να ενημερώνει τις εισαγγελικές αρχές για θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και αναμένεται να κληθεί προσεχώς από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καταθέσει στη σχετική έρευνα που διεξάγεται. Οπως υπογράμμισε στο βιβλίο του «ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» (Πάπυρος, Αθήνα 2016) ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, «η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ένα θλιβερό ταξίδι από την ομορφιά στο καθήκον». Αυτό είναι προφανές πως το γνωρίζει καλά ο Γιάννης Αλαφούζος.