Η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel είναι αναμφίβολα βιβλικών διαστάσεων. Είναι από αυτές που συναντώνται στην ιστορία δύο ή τρεις φορές στη χιλιετία και υπερβαίνουν κατά πολύ τις όποιες ανθρώπινες δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους. Η δύναμη της φύσης είναι αδάμαστη. Αυτό όμως δεν επιτρέπει μοιρολατρικές λογικές. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και αδράνειες. Όλα γύρω μας αλλάζουν και οφείλουμε να προσαρμοστούμε. Η μέριμνα για την ασφάλεια καθίσταται ο θεμέλιος λίθος της νέας πολιτικής.

Η Θεσσαλία είναι αυτήν τη στιγμή καλυμμένη με νερό. Η εικόνα εγείρει στους παρατηρητές αισθήματα απόγνωσης. Οι νεκροί είναι δώδεκα, ενώ υπάρχουν και πέντε αγνοούμενοι. Η αγροτική παραγωγή της χώρας μας υπέστη φοβερότατο πλήγμα. Το ¼ αυτής βρέθηκε κάτω από το νερό. Θα περάσουν χρόνια για να συνέλθει ο θεσσαλικός κάμπος και να αποκατασταθούν εκεί η γεωργία και η κτηνοτροφία. Οι υποδομές της ευρύτερης περιοχής έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Πολύς, πάρα πολύς κόσμος είδε τα σπίτια του να καταστρέφονται, την περιουσία του και τον κόπο του να χάνεται. Και τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει. Στη Λάρισα όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη στάθμη του νερού στον Πηνειό και ετοιμάζονται για τυχόν υπερχειλίσεις, ενώ αγωνία επικρατεί και στη Μαγνησία. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συνεχίζονται σε χωριά και οικισμούς στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Η χώρα είναι στην κυριολεξία κομμένη στα δύο, καθώς το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημίες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πλευρά της διανέμει τη βοήθεια που φτάνει από παντού. Στο δημαρχείο της Καρδίτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των δήμων που επλήγησαν. Ήταν εκεί φυσικά και ο Κώστας Αγοραστός. Ειπώθηκαν αυτά που έπρεπε να ειπωθούν και ξεκινά άμεσα η προσπάθεια για την αποκατάσταση.

600 εκατ. έργα δεν ήταν αρκετά

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας (από το 2011) Κώστας Αγοραστός έγινε δέκτης του θυμού των κατοίκων στον Παλαμά Καρδίτσας, έναν μήνα μάλιστα πριν από την αυτοδιοικητική κάλπη. Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας ο κόσμος δεν έχει περάσει λίγα. Το κύμα κακοκαιρίας Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2020 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, καθώς η πόλη πλημμύρισε. Τρία χρόνια μετά, η Καρδίτσα κινδυνεύει εκ νέου και λογικό είναι ο κόσμος να αγανακτεί. Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν. Δρόμοι έχουν τώρα καταστραφεί, οι κατολισθήσεις είναι πολλές, η υδροδότηση και η ρευματοδότηση έχουν διακοπεί σε πολλές περιοχές, ενώ το οδικό δίκτυο έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μιλώντας προ ημερών από τον Βόλο, μίλησε για «για κατακλυσμό του Νώε». Αντιπλημμυρικά έργα έγιναν στη Θεσσαλία από το 2020 έως σήμερα. Ρέματα καθαρίστηκαν, ενώ το ποσό που διατέθηκε αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Όμως, φαίνεται ότι όλα αυτά δεν ήταν αρκετά. Ναι, η βροχόπτωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής.

Η Πολιτική Προστασία αναδεικνύεται εκ νέου ως η πολύ μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Η επόμενη μέρα προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη, με τις ζημιές να αγγίζουν τα δύο δισ. και την οικονομία της περιοχής να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Ας ελπίσουμε ότι η αγροτική και η κτηνοτροφική παραγωγή στις άλλες περιφέρειες της χώρας θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τυχόν ελλείψεις λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά. Ώρα για έναν νέο μαραθώνιο λοιπόν εκ μέρους των αρμοδίων. Είναι καιρός και η ΕΕ να κάνει το καθήκον της για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση στον θεσσαλικό κάμπο. Ζούμε σε εποχές όπου το ασύμμετρο προσπαθεί να κυριαρχήσει. Και η αντιμετώπιση του ασύμμετρου ίσως πρέπει από εδώ και στο εξής να γίνεται με βάση μια σκέψη πιο προχωρημένη, έστω και αν αυτή περιλαμβάνει κάποια «ανορθολογικά» στοιχεία. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό αγαθό για όλους μας και δικαιούται μιας νέας προσέγγισης για την προστασία της. Τελικά, το αμείλικτο ερώτημα που καλείται κάθε αιρετός αξιωματούχος να απαντήσει σε βάθος χρόνου, το αμείλικτο ερώτημα που του θέτει η ίδια η ζωή, είναι ένα: Μπορείς να προλάβεις, μπορείς να σκεφτείς «out of the box»; Μπορείς, κ. περιφερειάρχα· μπορείς, κ. δήμαρχε; Μπορείς να βγεις έξω από το γραφείο, να βραχείς από τη βροχή, να λασπώσεις τα παπούτσια σου, να ζυμωθείς με τον κόσμο, να γίνεις ένα με τα σωστικά συνεργεία, να αισθανθείς την αγωνία των συμπολιτών σου για το εξαιρετικά αβέβαιο –δεδομένης της κλιματικής κρίσης– αύριό τους; Όλα κρίνονται, όχι από δηλώσεις, όχι από παράθεση εγγράφων, όχι από την επίδειξη της λογικής «έγιναν τα προβλεπόμενα», αλλά εκ του αποτελέσματος. Η ιστορία δεν σταματά να γράφεται ούτε λεπτό και όσοι προμήνυαν το τέλος της έπεσαν έξω.