Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η αθώωση της (μέχρι πρότινος) εισαγγελέως της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, κατά τον πειθαρχικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάρος της για την υπόθεση των παρακολουθήσεων – ή υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ τη Δικαιοσύνη, ασχέτως του αν και πώς έκαναν «σημαία» τους το θέμα των παρακολουθήσεων.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Ακριβώς αν μελετήσει κάποιος τη συγκεκριμένη υπόθεση θα δει ότι και οι δύο και πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως φερόμενο «θύμα» των παρακολουθήσεων, μιλούσαν για την ανάγκη η Δικαιοσύνη να αφεθεί από την κυβέρνηση απερίσπαστη για να επιτελέσει το έργο της, να εντοπίσει και να επιρρίψει τις όποιες ευθύνες σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Τώρα, όμως, ύστερα από την εξέλιξη του πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος της Βασιλικής Βλάχου, οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια κόμματα είναι που κατηγορούν την... κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη με στόχο να συγκαλύψει στη συγκεκριμένη περίπτωση την υπόθεση των παρακολουθήσεων! Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα επιχειρεί να εμπλέξει και τη Βουλή, ζητώντας να παρέμβει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να μελετήσει την υπόθεση της αρχειοθέτησης της έρευνας σε βάρος της πρώην εισαγγελέως της ΕΥΠ.
Πανομοιότυπο αίτημα
«Η εξέλιξη αυτή (σ.σ.: η απαλλαγή της Βασιλικής Βλάχου από την πειθαρχική έρευνα), η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στην απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης απαλλαγής όσο και τα στοιχεία βάσει των οποίων διακριβώθηκε η τήρηση από την κυρία Βλάχου του νόμου περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών κατά την άσκηση των καθηκόντων της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του αιτήματος που κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βασιλική Βλάχου, ως εισαγγελέας της ΕΥΠ, ήταν εκείνη που έδινε βάσει της νομοθεσίας την εντολή για παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων και για συγκεκριμένους λόγους δημόσιας ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και η εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη προτού εκείνος αναδειχθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη συγγραφή της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήρθε πανομοιότυπο αίτημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επίσης ζητούν να συγκληθεί για το ίδιο ζήτημα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, σημειώνουν στο κείμενο της δικής τους πρότασης πως «εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης μηνύσεις για διερεύνηση των τελεσθέντων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων προσβολών απορρήτου και επικοινωνίας, παράνομης πιθανής κτήσης, γνώσης και χρήσης κρατικών απορρήτων και κατασκοπείας, πιθανής συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για την τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων».
Οπως τους συμφέρει...
Με άλλα λόγια, και πάλι δηλώνουν μεν ότι εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη για να διερευνήσει κατά τον τρόπο που αναλύουν στο κείμενο της πρότασής τους την υπόθεση, αλλά την ίδια στιγμή αρνούνται την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης με βάση την οποία απαλλάχθηκε από την πειθαρχική έρευνα η Βασιλική Βλάχου!
Πάντως πέραν του καιροσκοπισμού με τον οποίο αντιμετωπίζουν την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύεται και μια άλλη διάσταση: αυτή της προσέγγισής τους, την οποία επιδιώκουν και οραματίζονται ορισμένα από τα στελέχη τους. Εξάλλου η υπόθεση των παρακολουθήσεων επιχειρήθηκε να ενώσει Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη και στο παρελθόν και δη στο πρόσφατο, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησαν σε πανομοιότυπες κινήσεις (π.χ. επίσκεψη στον Αρειο Πάγο) και θα μπορούσαν να έχουν συγκλίνει ακόμη περισσότερο κατά την πρώτη τους συνάντηση που είχε συμπέσει χρονικά μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις κοινές δράσεις τους για την υπόθεση. Εκείνο που αποτέλεσε τελικά εμπόδιο στην προσέγγισή τους ήταν, ως φαίνεται, η κακή χημεία που έχουν γενικότερα οι δύο άνδρες, αλλά και οι διαφωνίες τους επί άλλων θεμάτων – παρότι σενάρια ακόμη και για συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι από τα ίδια τα στελέχη τους.