Πέρασαν εννέα χρόνια από κείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά οι πληγές για τη χώρα δεν έχουν κλείσει από τις ασυγχώρητες αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα capital controls, το δημοψήφισμα-απάτη και το βάρβαρο και αχρείαστο μνημόνιο που υπέγραψε. Τρεις αποφάσεις καταστροφικές, κυρίως για τη χώρα και δευτερευόντως και ήσσονος σημασίας για τον ίδιο και το πολιτικό μέλλον του.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μαύρη επέτειο. Συμπληρώνονται εννιά χρόνια από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας μ’ ένα σπαραξικάρδιο διάγγελμα ανακοίνωνε πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα...

Για την ιστορία, το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου 2015 και εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 28 Ιουνίου. Μία εβδομάδα μετά (5 Ιουλίου) διεξήχθη με το ερώτημα «αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου σε ποσοστό 61,31%. Μετά το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας πήρε το «Οχι» το τσαλαπάτησε και το έκανε «Ναι». Στη συνέχεια ήρθε, με σχετική ευκολία, σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου για την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου, το οποίο κόστισε στον λαό κοντά στα 90 δισ. ευρώ και την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια στο υπερταμείο.

Εχουν περάσει εννέα χρόνια και μέχρι σήμερα ούτε ο Τσίπρας ούτε οι θλιβεροί πρωταγωνιστές και κομπάρσοι αυτής της εθνικής τραγωδίας έχουν ζητήσει συγγνώμη από τον λαό. Μόνο κάτι μισόλογα είχαμε από τον Αλέξη Τσίπρα και τους οπαδούς του, περί «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» κι άλλα τέτοια γραφικά αλλά εξόχως καταστροφικά για την κοινωνία και τους πολίτες.

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τρεις δηλώσεις της εποχής, της εποχής των ακλόνητων (ΣΥΡΙΖΑϊκών) βεβαιοτήτων και να κάνουμε τον σταυρό μας που γλιτώσαμε, το 2019, απ’ όλους αυτούς τους «σωτήρες».

1 Αλέξης Τσίπρας, 12/01/2015: «Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να απαντήσει όχι η Μέρκελ. Διότι η Μέρκελ είναι μια πολιτικός που θα θελήσει όχι να διακινδυνεύσει την προοπτική της βιωσιμότητας της Ευρώπης εν συνόλω, αλλά να καρπωθεί την έξοδο από την κρίση. Θα το θυμηθείτε και θα είναι μέρα μεσημέρι».

2 Γιάνης Βαρουφάκης, 12/01/2015: «Το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει ο ήλιος αύριο».

3 Αλέκος Φλαμπουράρης, 9/4/2015: «Θα δώσουν τα λεφτά στις 24 Απριλίου, γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη».

Υγ.: «Ευτυχώς» να λέμε που χάρη στην «περήφανη διαπραγμάτευση» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μάς... έμεινε ο Παρθενώνας! Στο τσακ τον γλιτώσαμε.