Η Ελλάδα θα εισπράξει περίπου 2,25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κακοκαιρία «Daniel» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το τέλος της συνάντησης τους στο Στρασβούργο. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τους τρόπους με τους οποίους θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές από την κακοκαιρία. «Θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα αντληθούν κεφάλαια από το Ταμείο Συνοχής και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, ενώ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα λάβει υπόψη το ζήτημα για να αποκατασταθούν τα δάση και οι αγροτικές υποδομές. Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα New Generation 2.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιθας task force που θα ξεκινήσει άμεσα το έργο της. «Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη, ευελιξία. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε» κατέληξε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές: τη μέγα-φωτιά στον Έβρο και την κακοκαιρία «Daniel», ενώ έδειξε φωτογραφίες του χωριού Μεταμόρφωση πριν και μετά την καταστροφή του από την κακοκαιρία. «Είχαμε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων» σημείωσε. 

«Το θετικό είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού αλλά είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει τη μέγιστη στήριξη και ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Το σημαντικότερο είναι να μην απελπιζόμαστε. Θα ανακάμψουμε. Η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας. Γνωρίζω ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να βασιζόμαστε στην προσωπική σας στήριξη, στην στήριξη της ΕΕ όπως συνέβη σε δύσκολες περιόδους και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα». 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέρος αυτής της στήριξης θα λάβουν οι άνθρωποι μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Επαναπρογραμματίζουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Θα χρειαστούν πάνω από 2 δις για την ανακατασκευή αυτών που καταστράφηκαν. Με αυτό που βλέπουμε, όσα ξέραμε μέχρι τώρα, δεν ισχύουν και αυτό αφορά και τα μέσα και τα εργαλεία της ΕΕ για να βοηθήσει τους Έλληνες, δεδομένης της μεγάλης κλιματικής αλλαγής. Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη τέτοιες καταστροφές και δεν μπορούσε να έχει τέτοια κεφάλαια. Είναι προσωπική μου δέσμευση και θα προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερα κεφάλαια για να βοηθήσουμε τις χώρες σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών», συνέχισε επαναλαμβάνοντας πως βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και άλλους πόρους.

Παρακολουθήσετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Διαβάστε το τουίτ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: