Τα 2,25 δισ. ευρώ που φέρνει ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρώτο βήμα της ολοκληρωτικής αποκατάστασης στη Θεσσαλία.
Η Θεσσαλία, που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά 5%. Στον κάμπο βρίσκεται το 18% των σιτοκαλλιεργειών της χώρας, το 15,6% των εκτάσεων ζαχαροτεύτλων και το 9,5% των εκτάσεων όλης της Ελλάδας όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά. Ο κάμπος και η Μαγνησία (ιδιαίτερα η περιοχή του Πηλίου), σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., «δίνουν» στην κατανάλωση το 43,5% του συνόλου της παραγωγής μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 47,5% του συνόλου παραγωγής σε κάστανα, το 34% του σκληρού σιταριού, το 22% του καλαμποκιού, το 32% της φακής και το 33% των ρεβιθιών.
Στα βοσκοτόπια των πλημμυροπαθών περιοχών τρέφονταν το 10,6% των βοοειδών της χώρας, το 9,6% των αμνοεριφίων, το 7,5% των χοίρων και το 10,5% των πουλερικών. Από αυτά, έχουν διασωθεί, όπως φαίνεται, ελάχιστα και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, αφού ο άργιλος και η λάσπη πάνω στα γόνιμα εδάφη, πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες».