Συμπληρωματικό προϋπολογισμό αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, μέσω του οποίου θα ανακουφιστούν οι πλημμυροπαθείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως αγγίξει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ, μετά και την ευρωπαϊκή βοήθεια που έφερε στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ήδη σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 600 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει κάθε επιλογή αλλά και διαθέσιμο εργαλείο που έχει στα χέρια της, προκειμένου να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς τους πλημμυροπαθείς. Σίγουρα τα 400 εκατ. ευρώ που θα έρθουν μέχρι το τέλος του έτους από την Ευρώπη ελαφρύνουν το βάρος στον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά δεν αρκούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει αδιαπραγμάτευτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ως αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες στον προϋπολογισμό υπάρχει 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν επαρκεί. Κι αυτό διότι το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι και αυτή η πρόβλεψη είναι μάλλον συντηρητική. Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εξαγγέλλοντας ότι για τη χώρα μας θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους έως συνολικά 2,25 δισ. ευρώ:

• Θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν.

• Η δεύτερη πηγή αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης από το οποίο θα κινητοποιηθούν κεφάλαια, που και σε αυτήν την περίπτωση θα χάνονταν.

• Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές.

• Θα εξεταστεί αίτημα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να είναι διαθέσιμα έως 400 εκατ. ευρώ.

• Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα Next Generation 2.

Στα χέρια Σταϊκούρα

Στο μεταξύ, την ευθύνη για τη διενέργεια των έργων λαμβάνει πλέον το υπουργείο Υποδομών και ο Χρήστος Σταϊκούρας μέσω τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει έργα της Περιφέρειας (δηλαδή όχι ο Κώστας Αγοραστός), όπως αντιπλημμυρικά και επείγοντα έργα οδοποιίας και αποκατάσταση γεφυρών, αλλά και έργα αποκατάστασης σιδηροδρομικού δικτύου και σχολικών κτηρίων.

Συγκεκριμένα, πλέον επιτρέπεται, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται η κατεπείγουσα εκτέλεση έργων που συνδέονται με την αποκατάσταση των υποδομών τους, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλαμβάνει, διά των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία.

Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για την εξειδίκευση με υπουργικές αποφάσεις, των προς εκτέλεση έργων που είναι κατεπείγοντα και αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Ενώ προς υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής για τη σύνταξη των απαιτούμενων στοιχείων, μπορεί να συνάπτεται σύμβαση με νομικούς και τεχνικούς συμβούλους, έναντι αμοιβής.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, πλέον οι αρμοδιότητες για τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και τον καθαρισμό και αστυνόμευση των ρεμάτων ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ενώ «το υπουργείο είναι υπεύθυνο για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα». «Η προτεινόμενη διάταξη με διαφάνεια θα προσδώσει στο υπουργείο την απαιτούμενη ευελιξία για να δρομολογήσει την ανάταξη των βασικών υποδομών των πληγεισών περιοχών της χώρας», είπε χθες στη Βουλή ο ίδιος.