Συμπληρωματικός προϋπολογισμός πρόκειται να έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ανάφερε και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ANT1. Όπως είπε, αναμένεται να αγγίξει το ύψος των 600 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω και του υψηλού κόστους, με το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική οικονομία, ύστερα από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel που έπληξε σημαντικά με πλημμύρες διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά κυρίως τη Θεσσαλία.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και το για τη σκέψη που υπάρχει σχετικά με την κατανομή του συνολικού ποσού του προϋπολογισμού, λέγοντας πως τα 450 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κρατική βοήθεια και τα 150 για την κάλυψη των αγροτών. Επίσης, σημείωσε πως έχει αρχίσει να αξιοποιείται η πείρα του «Ιανού», δηλώνοντας πως ήδη γίνονται προβολές βάσει εκείνου του ακραίου καιρικού φαινομένου για το ύψος των ζημιών. Ωστόσο, επεσήμανε πως η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα γίνει στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου. 

«Δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια» - Η απάντηση για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ 

Ακόμα, ο υπουργός έκανε λόγο και για την εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς του έγινε ερώτηση σχετική με τις εξαγγελίες που αναμένεται να γίνουν εκεί. Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι θα υλοποιηθούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως, η ενίσχυση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. 

Παρόλα αυτά, ο υπουργός θεωρεί πως δεν θα επεκταθεί το market pass, λόγω της αυξημένης οικονομικής ανάγκης που προέκυψε από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Για το επίδομα θέρμανσης, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία.

Επίσης, υπογράμμισε πως είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, αλλά και ότι θα ήταν λάθος να γίνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μήνυμα ότι η χώρα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία, ύστερα και από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στις περιοχές της Περιφέρειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».