«Η Κομισιόν δεν έστειλε μόνο το αυτονόητο μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους επλήγησαν από την πρωτοφανή καταιγίδα Daniel, αλλά και ένα μήνυμα ουσιαστικής στήριξης» επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διάθεση 2,25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που άφησε στη χώρα οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήρθε μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ταξιδέψει σήμερα στο Στρασβούργο, ώστε να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν και να συζητήσουν για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύστερα από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. 

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκη στο μήνυμά του ανέφερε πως το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις πλημμύρες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω ΕΕ, λέγοντας: «Είναι σημαντικό όμως για τον προϋπολογισμό και για τον φορολογούμενο ότι μπορούμε να απορροφήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που θα αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα δοθεί μια πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο μέτρο του δυνατού».

Στη συνέχεια πρόσθεσε δεσμεύθηκε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα εργαστεί συστηματικά και με ταχύτητα, ώστε να αξιοποιηθούν οι «νέες αυτές δυνατότητες». Ωστόσο, τόνισε ακόμα: «Αλλά θα κάνουμε και ό,τι επιτρέπει ο προϋπολογισμός, οι αντοχές της οικονομίας, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή θεομηνία».

«Και την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να μείνουμε σταθερά στο δρόμο που συνδυάζει την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική σοβαρότητα: Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων για τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και σταθερή φροντίδα η Ελλάδα να συνεχίσει μια θετική και παραγωγική πορεία που οδηγεί στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε. 

Στο τέλος, κατέληξε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική πολιτική». 

«Θα δουλέψουμε με ταχύτητα και σύστημα»

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη: 

«Από το Στρασβούργο που ταξιδέψαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κομισιόν δεν έστειλε μόνο το αυτονόητο μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους επλήγησαν από την πρωτοφανή καταιγίδα Daniel, αλλά και ένα μήνυμα ουσιαστικής στήριξης.

Εντάξει, σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό μόνο μέσω ΕΕ. Είναι σημαντικό όμως για τον προϋπολογισμό και για τον φορολογούμενο ότι μπορούμε να απορροφήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που θα αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα δοθεί μια πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο μέτρο του δυνατού.

Εμείς από την πλευρά μας από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δουλέψουμε με ταχύτητα και σύστημα, για να αξιοποιήσουμε τις νέες αυτές δυνατότητες. Αλλά θα κάνουμε και ό,τι επιτρέπει ο προϋπολογισμός, οι αντοχές της οικονομίας, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή θεομηνία.

Και την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να μείνουμε σταθερά στο δρόμο που συνδυάζει την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική σοβαρότητα: Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων για τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και σταθερή φροντίδα η Ελλάδα να συνεχίσει μια θετική και παραγωγική πορεία που οδηγεί στην ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική πολιτική».