Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα επιδόθηκε η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη που κατάφερε να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πρωτοφανή κακοκαιρία στη χώρα αφορά πόρους που είχε ήδη στη διάθεσή της η Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της σημαντικής οικονομικής στήριξης από την ΕΕ, με 2,25 δισ. ευρώ, που πέτυχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Στρασβούργο, η αντιπολίτευση καταφέρεται εναντίον της χώρας, κάνοντας λόγο για κενά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπερνά βέβαια τη δική του αποτυχημένη θητεία.
Στο Στρασβούργο, η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν όχι μόνο τη ρητή πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την άμεση έμπρακτη ενεργοποίηση της Επιτροπής για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων για τη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία. Επιτυχία, που η αντιπολίτευση, σε μία επίδειξη μικροκομματικής σκοπιμότητας, προσπαθεί να υποβαθμίσει, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε τίποτα ουσιαστικό.
Η αλήθεια είναι ότι στη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή στο Στρασβούργο, η Ελλάδα εξασφάλισε χρήματα που μέχρι χθες δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών. Πόρους που δεν θα απορροφούνταν, δηλαδή χρήματα χαμένα, ή κονδύλια που μόνο με την ανακατανομή τους καθίστανται αξιοποιήσιμα για τον συγκεκριμένο σκοπό. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η συνάντηση με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της τα 2.25 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, (υπολογίζονται σε ύψος 250 εκατ. ευρώ), θα χάνονταν για την Ελλάδα. Η Ε.Ε. δέχεται την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών. Την ίδια ώρα ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν μπορεί να γίνει υπό κανονικές συνθήκες καθώς απαιτεί αλλαγή ευρωπαϊκών κανονισμών που εγκρίνονται από 27 χώρες. Ανακατανομή μπορεί να γίνει μόνο από υπό έκτακτες συνθήκες μεγάλων φυσικών καταστροφών. Γι΄ αυτό η Ελλάδα ζήτησε ανακατανομή κάποιων κονδυλίων και το αίτημά της έγινε δεκτό. Δέχθηκε επίσης ανακατεύθυνση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα
έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μιλά για κενά στην απορρόφηση. Στο τρέχον ΕΣΠΑ η κυβέρνηση της ΝΔ απορρόφησε όχι μόνο τον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά επιπλέον 3,2 δισ ευρώ, (2 δις reactEU και 1,2 δισ.
Αποθεματικό Επίδοσης). Άρα φαίνεται να περισσεύουν 250 εκ. ευρώ από τα πρόσθετα 3,2 δισ. ευρώ κι όχι από τον αρχικό προϋπολογισμό.