Την ώρα που η Θεσσαλία βρίσκεται καλυμμένη από τις λάσπες, οι συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας άρχισαν να γίνονται ορατές σε όλη τη χώρα. Το χτύπημα στον πρωτογενή τομέα αποδεικνύεται ισχυρό, χωρίς κάποιος να μπορεί να κάνει προσώρας ασφαλή εκτίμηση. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη, με στόχο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής. «Οι αγρότες μας στη Θεσσαλία δεν είναι μόνοι. Είμαστε δίπλα τους, μέχρις ότου κλείσει και η τελευταία πληγή. Η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί λανθασμένες και ανεδαφικές τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περί παρόδου πενταετίας για την επαναχρησιμοποίηση των εδαφών που έχουν πλημμυρίσει. Ειδικά για την ποιότητα των εδαφών παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος –μέσω του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει και των ερευνητών– εκτιμά ότι η αποκατάσταση των εδαφών θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. 

Οι προσωρινές εκτιμήσεις 

Ο μηχανισμός του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και οι ερευνητές του εξετάζουν την ποιότητα των εδαφών ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες πώς θα διαχειριστούν τις εκτάσεις που πλημμύρισαν και τι προσαρμογές πρέπει να γίνουν στην παραγωγή τους, ενώ ο κ. Αυγενάκης εκτιμά πως «σύντομα θα έχουμε σαφή εικόνα και θα δίνουμε σαφείς κατευθύνσεις στους παραγωγούς». Ο ΕΛΓΑ προχωρά άμεσα στην πρόσληψη 86 εποχικών για την έγκαιρη διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων. Από αυτούς οι 50 τοποθετούνται στη Λάρισα. 

Σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή της Θεσσαλίας παράγονται 359.000 τόνοι ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους φρούτων και καρπών της χώρας μας. Καλλιεργείται περίπου το 1/3 των μηλοειδών, από τα οποία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παράγονται οι 129.000 τόνοι από τους 395.000 τόνους πανελλαδικά (μήλα 304.000 τόνοι πανελλαδικά - 84.500 στη Θεσσαλία - αχλάδια 81.000 τόνους πανελλαδικά - 43.300 τόνοι στη Θεσσαλία). 

Η ανησυχία επικεντρώνεται στην αδυναμία πρόσβασης για τη μεταφορά της προς συγκομιδή παραγωγής λόγω της καταστροφής του οδικού δικτύου σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου, Γιώργο Πολυχρονάκη, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σε ό,τι αφορά τα νωπά κηπευτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το γενικό σύνολο της παραγωγής της χώρας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία 278.000 τόνοι (12%). Το μεγαλύτερο ποσοστό επί της παραγωγής εντοπίζεται στη βιομηχανική ντομάτα, όπου από τους 315.000 τόνους που παράγει η χώρα μας, οι 190.000 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το 25-30% της παραγωγής δεν πρόλαβε να μαζευτεί. 

Ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης πάντως τέθηκε άμεσα σε... λειτουργία. Στις λαϊκές αγορές της Λάρισας το αγγούρι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ το κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό. 

Αγωνία των κτηνοτρόφων 

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να συντηρήσουν τα ζώα τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες. Υπολογίζεται ότι έχουν πνιγεί περίπου 100.000 νεαρά ζώα. Και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τιρνάβου Γιάννης Κόκουρας «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές, τότε όσα επέζησαν από τη θεομηνία θα χαθούν από ασιτία». Οι συνέπειες θα αργήσουν να γίνουν απόλυτα ορατές καθώς τώρα είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας, οπότε η συνολική μείωση της παραγωγής θα φανεί τους επόμενους μήνες τόσο στα γαλακτοκομικά όσο και στο κρέας. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Νίκο Παλάσκα «η Θεσσαλία υπέστη ολική καταστροφή. Τώρα κινδυνεύουμε από τις μολύνσεις λόγω των νεκρών ζώων. Δυστυχώς η διαδικασία περισυλλογής τους γίνεται πολύ αργά. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κάτω από το νερό. Και όπου έχουν σωθεί ζώα, ρίχνουν ζωοτροφές από αέρος». Το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι ο χειμώνας που έρχεται με τις ζωοτροφές να έχουν καταστραφεί και τους στάβλους να έχουν παρασυρθεί.