Δύσκολη φαντάζει η επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel». Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται εδώ και μέρες στις πληγείσες περιοχές, τη στιγμή που ήδη τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών έχουν εξαγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύο χρόνια μετά τον «Ιανό», η Κεντρική Ελλάδα δοκιμάζεται και μάλιστα πολλοί είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Καθηγητές και ειδικοί συμφωνούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά, αφού ο θεσσαλικός κάμπος θέλει χρόνο (στο καλύτερο σενάριο δύο χρόνια) μέχρι να επανέλθει. 

«Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους πληγέντες. Τα πρώτα μέτρα είναι ικανοποιητικά, αλλά χρειάζονται και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα που θα επαναφέρουν την οικονομική ζωή της περιοχής και την παραγωγική διαδικασία στα προ της καταστροφής επίπεδα», τονίζει στο «Μανιφέστο» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μαγνησία Χρήστος Μπουκώρος. Εξάλλου, θυμίζουμε ότι ήδη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος έχει ανακοινώσει ότι η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, θα φτάσει μέχρι τις 10.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα και τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί. 

Κρατική αρωγή 

Από την πλευρά της η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, αφού ξεκαθαρίζει ότι πρώτο μέλημα ήταν και παραμένει η ανθρώπινη ζωή, υπογραμμίζει ότι «τώρα πλέον το επόμενο στάδιο είναι η κρατική αρωγή καθώς σήμερα (σ.σ.: χθες) άνοιξαν και οι πλατφόρμες και σε λίγες μέρες θα μπουν χρήματα στους λογαριασμούς για να αντιμετωπισθούν οι μικρές ζημιές. Σε επόμενο στάδιο θα υπάρξουν οι επιδοτήσεις για τα σπίτια που είναι ακατοίκητα». 

Σε ό,τι αφορά τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία, και οι δύο γαλάζιοι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να «αντέχουν» σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Πάντως, αρκετοί τοπικοί άρχοντες καταγγέλλουν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, πριν από ένα έτος σε συνέντευξη Τύπου, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να έχει παλαιότερα επικαλεστεί τη γραφειοκρατία. Αλλοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν... δρόμοι. 

«Σε επίπεδο προστασίας πρέπει να γίνουν έργα που θα αντέχουν σε φαινόμενα μεγαλύτερης περιοδικότητας. Αυτό σημαίνει πιο ακριβά έργα, ενώ θα πρέπει το 100% των πόρων να πηγαίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα. Σημαντικό επίσης είναι να πραγματοποιηθούν οι σωστές μελέτες και παρεμβάσεις που δεν θα ακολουθούν την πεπατημένη. Και βέβαια να ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες», λέει ο κ. Μπουκώρος, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα: «Ολα θα γίνουν. Εκείνο που δεν ξαναγίνεται είναι η ανθρώπινή ζωή, γι’ αυτό και εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν». 

Η κυρία Σκόνδρα, από την πλευρά της, στέκεται στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, προσθέτοντας ότι σίγουρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αποζημιωθούν όπως έγινε με τον «Ιανό». «Κανένας δεν θα μείνει μόνος του ή παραπονεμένος», δηλώνει με έμφαση. Απαντώντας στις επικρίσεις για τα έργα που καθυστέρησαν, η γαλάζια βουλευτής σημειώνει ότι κάποια είχαν τελειώσει και κάποια ήταν σε εξέλιξη. «Τα περισσότερα από αυτά λειτούργησαν σαν αναχώματα γιατί θα μπορούσε να ήταν χειρότερη κατάσταση. Τα φαινόμενα ήταν έντονα», υπογραμμίζει. 

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, η κυρία Σκόνδρα αναφέρει ότι απαιτείται καθορισμός και διαπλάτυνση όλων των ποταμών. «Εγινε ένα μεγάλο κομμάτι αλλά χρειάζεται κι άλλο. Το βασικότερο όλων είναι να προχωρήσουν μεγάλα έργα, όπως το φράγμα Μουζακείου και της Πύλης, για να μη φτάνουν τα νερά προς τα κάτω», επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι δυστυχώς η εκτροπή του Αχελώου έχει «κολλήσει»... 

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Να τρέξουν γρήγορα οι αποζημιώσεις» 

Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος προτείνει να γίνει ουσιαστική μελέτη συνολικά για την περιφέρεια για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Παράλληλα, εξηγεί στο «Μανιφέστο» ότι θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για τα χρήματα που δίνονται στην αυτοδιοίκηση από την κεντρική κυβέρνηση, κάτι που άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπληρώνει δε ότι θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι αποζημιώσεις για να ανακουφιστούν οι πολίτες. «Να εστιάσει η κυβέρνηση στη Θεσσαλία καθώς ο κάμπος παράγει τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Αλλιώς οι συνέπειες θα αφορούν τον μέσο πολίτη και τον μέσο καταναλωτή», προειδοποιεί. 

Βασίλης Κόκκαλης: «Επείγουν τα αντιπλημμυρικά έργα» 

 Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης υπογραμμίζει στο «Μανιφέστο» ότι πρέπει να προχωρήσει συνολικά η ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα τα αντιπλημμυρικά έργα. «Πρέπει να γίνουν επείγοντα μικρά έργα εκεί που είναι οι καταστροφές», υπογραμμίζει με νόημα και παράλληλα τονίζει ότι τα έργα για την αγροτική οδοποιία είναι απαραίτητα. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα χρήματα που είτε έχουν δοθεί είτε θα δοθούν είναι μόνο για... ανακούφιση, ενώ προσθέτει ότι την ευθύνη έχουν τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και η περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον Κώστα Αγοραστό.