Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έλαβε μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όσον αφορά τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και για τις ενέργειες που αφορούν την την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία πραγματοποιείται με βάση όλες τις υγειονομικές διατάξεις. Μέχρι τις 9:00 της Τετάρτης έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι στιγμής έχει γίνει υγειονομική ταφή ή καύση σε 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.
Η αποκομιδή των αποβλήτων και απορριμμάτων γίνεται σε γενικές γραμμές ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς τον ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτηρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, το δυναμικό των οποίων ενισχύεται σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα ξεπεράσουν τις 5.000.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 2.900 προσωρινές αιτήσεις, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το ακραίο και πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους των χωριών αυτών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.
Σχετικά με τα ζητήματα της πρόσβασης, στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σταδιακά αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.
Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.
Στον Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.
Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και εθελοντικές ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.
Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για την παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου και της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.
Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής του Στρατού και εθελοντικών οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στον Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας. Τέλος, στην Εθνική Οδό, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο ο οδικός άξονας παραμένει κλειστός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής Α’ Στρατιάς αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και ο συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας.