Νέα στοχευμένα μέτρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη φονική και καταστροφική κακοκαιρία Daniel πάρθηκαν σήμερα, Τρίτη, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η σχετική απόφαση για τα νέα αυτά μέτρα φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπονται τα εξής: 

- Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

- Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για δύο μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023.

- Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ειδικά, για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις περιοχές, που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, η αναστολή έχει διάρκεια έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023.

Ακόμα, για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις περιοχές που επλήγησαν, η προστασία επεκτείνεται στους έξι μήνες, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες, που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και ισχύουν επιπλέον οι κάτωθι ρυθμίσεις:

- Kεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής.

- Aναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή.

- Eξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Οι περιοχές 

H υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους δήμους: Καρδίτσας, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Σοφάδων, Μουζακίου και Παλαμά, όλοι από τους οποίους ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορά τους εξής δήμους: Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νότιου Πηλίου, Βόλου και Αλμυρού. Ακόμα τα μέτρα θα αφορούν και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορά τους δήμους: Σκιάθου, Αλοννήσου και Σκοπέλου. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας τους δήμους Λαρισαίων, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αγιάς και Τεμπών. 

Σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας αφορούν τις εξής: Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, Βερδικούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων, Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας και Πλατυκάμπου, Νίκαιας και Κράννωνα του Δήμου Κιλελέρ. 

Στη Στερεά Ελλάδα τα μέτρα αφορούν τις Δημοτικές Κοινότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και Αλμυροποτάμου, όπως και τις Δημοτικής Ενότητες Στυραίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. 

Επιπλέον, στη Στερεά Ελλάδα, στην απόφαση αναφέρονται οι δήμοι: Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Μακρακώμης, Στυλίδας, Δομοκού, Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας

Στην Πελοπόννησο μέτρα παίρνονται και για τον Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, όπως και για τις Δημοτικές Κοινότητες Νέας και Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου που ανήκει, επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. 

Τέλος, στην Αττική, τα μέτρα αφορούν τους δήμους: Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.