Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Τη σχετική απόφαση, μετά και τις εξωφρενικές τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, προανήγγειλε το πρωί ο Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόφαση θα αφορά μόνο τη Θεσσαλία και θα ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ανέφερε επίσης πως έχει υπάρξει επικοινωνία με αλυσίδες ώστε οι πλημμυροπαθείς να έχουν έκπτωση έως 40% σε έπιπλα και οικοσκευές. Παράλληλα είπε πως δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχωρούν σε οριζόντιες εκπτώσεις 20% σε όλα τα είδη πλην τσιγάρων και οινοπνευματωδών ποτών.

Σημείωσε πως ελέγχονται όλες οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες για το μικτό του τους περιθώριο. Τέλος ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για παραπλανητικές εκπτώσεις.

Τι προβλέπει η απόφαση

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή σε ευρώ:

   Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml (0,5 lt) 0,50

   Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml (0,75 lt) 0,55

   Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός λίτρου (1 lt) 0,60

   Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 0,70

   Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 1,20

   Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των δώδεκα (12) φιαλών των 500 ml (0,5 lt) 2,00

   Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός λίτρου (1lt) 2,00

   Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt) 2,50

Σημειώνεται από το υπουργείο ότι η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το  τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

 Αρμόδιες αρχές για την διαπίστωση παραβάσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, είναι η γενική γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας.