H κυβέρνηση είναι αμετακίνητη στο θέμα της διασφάλισης των τιμών, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στέλνοντας το μήνυμα να μη διανοηθεί κανείς να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες.

Όπως είπε, κατόπιν οδηγίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Επιπλέον, η ΔΙΜΕΑ απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης απεύθυνε αίτημα στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά, όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Ο ίδιος τόνισε εισαγωγικά ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ τόσο οικονομικά, όσο και διπλωματικά και αυτό αποτυπώθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαικής Ένωσης κατά το ραντεβού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο. Περίπου 2,25 δισ. ευρώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές».

Προχωρά η καταγραφή των ζημιών

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:

«Προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, οι αυτοψίες, η αποκομιδή των νεκρών ζώων, οι διαδικασίες επανηλεκτροδότησης, ο έλεγχος για την ποιότητα του νερού, η διαχείριση των αποβλήτων, η αρωγή και ο ανεφοδιασμός των πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβασή του για Ευρωπαϊκή στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία.

Η χώρα μας εξασφάλισε ότι 2,25 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών και για τη δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

- τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, άρα θα χάνονταν για την Ελλάδα και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (περίπου 250 εκατ. ευρώ),

- την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και

- το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημιάς, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να μας διαθέσει έως 400 εκατ. Ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά από το πιο ακραίο φυσικό φαινόμενο που έπληξε την χώρα μας, οι άμεσες κινήσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης εξασφάλισαν ένα σημαντικό ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομής.

Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ οικονομικά, διπλωματικά, γεωπολιτικά και αυτό αποδεικνύεται από την άμεση και θετική ανταπόκριση της Ευρώπης. Η χώρα μας είναι ισότιμο και ισχυρό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τα ζητήματα δημόσιας υγείας

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και στα οποία δίνουμε από την πρώτη στιγμή ξεχωριστή προσοχή.

Ήδη περίπου 1.400 συμπολίτες μας προσήλθαν στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ στην Θεσσαλία με διάφορες ενοχλήσεις. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 48 άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον κάποιος έχει συμπτώματα να προσέρχεται σε κάποια δομή υγείας ώστε να διαπιστωθεί η πιθανότητα να ασθενεί και να διακριβωθεί η αιτιολογία αυτής της ασθένειας.

Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία παρακαλούνται αν δεν έχουν λάβει σχετική διαβεβαίωση από τις αρμόδιες κατά τόπον αρχές να μην χρησιμοποιούν το νερό, μέχρι να καταστεί απόλυτα ασφαλές.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη στην χθεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο της Θεσσαλίας αναφέρθηκε αναλυτικά στους Δήμους στους οποίους το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Συνεχίζεται η εντομολογική επιτήρηση στις περιοχές και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα.

Τέλος, το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου, επιλύθηκε και ο ΕΟΠΥΥ ολοκλήρωσε εντός 24ωρών την διαδικασία ώστε από χθες οι ασφαλισμένοι να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας στην Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Η υγειονομική ταφή ή καύση νεκρών ζώων

Αναφορικά με τη συλλογή, την υγειονομική ταφή ή καύση νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19,295 χοίροι, 4,186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Η προσέγγιση σε κάποιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παραμένει δύσκολη, ωστόσο μέχρι και χθες όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είχαν συλλεγεί και οδηγηθεί για υγειονομική ταφή ή καύση 24.856 αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή και 23.900 πτηνά.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, με εντολή του Πρωθυπουργού, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ κατέστη δυνατή η προσέγγιση οδικώς τόσο των φορτηγών όσο και του προσωπικού της μεγάλης μονάδας διαχείρισης νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ που παρέμενε κλειστή λόγω αδυναμίας πρόσβασης.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 300 δηλώσεις αποζημιώσεων για φυτικό και 1.300 δηλώσεις για ζωικό κεφάλαιο. Χρονικό περιθώριο στις δηλώσεις δεν έχει τεθεί, ενώ οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Τονίζεται ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες, ενώ και ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών.

5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις στο arogi.gov.gr ως σήμερα

Την Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr και μέχρι και αύριο θα έχει ενταχθεί το σύνολο των περιοχών που επλήγησαν. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν γίνει 5000 οριστικές αιτήσεις και 3000 προσωρινές. Αφορά όλους τους νομούς Λάρισας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται ότι για τα 45 χωριά που επλήγησαν ολικώς από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προχωρά αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δεν απαιτείται οι δικαιούχοι να πάρουν κάποιο έγγραφο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς η σχετική διαδικασία έχει εσωτερικοποιηθεί.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα λάβουν αυτόματα την αποζημίωση για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα, χωρίς να γίνει αυτοψία και τα ποσά θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες.

Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές συνεχίζονται καταγραφές και αυτοψίες. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 5000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια.

Επιπλέον προχωρά η διαδικασία καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, με 707 αυτοψίες να έχουν ήδη γίνει και 3330 αιτήσεις να έχουν καταχωρηθεί για την κρατική αρωγή.

Η Κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της διασφάλισης των τιμών

Κατόπιν οδηγίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Επιπλέον, η ΔΙΜΕΑ απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

Τέλος, το Υπουργείο Ανάπτυξης απεύθυνε αίτημα στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά, όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Η Κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της διασφάλισης των τιμών προκειμένου κανείς, επαναλαμβάνω κανείς, να μην σκεφτεί καν ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις πρωτοφανείς αυτές καταστροφικές πλημμύρες.

Η φιλοξενία των κατοίκων και το οδικό δίκτυο

Στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, σχετικά με τη φιλοξενία των κατοίκων, όσοι επιθυμούσαν να παραμείνουν στα σπίτια τους -εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος- παρέμειναν εκεί, ενώ όσοι ζήτησαν να μεταφερθούν, απομακρύνθηκαν και έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για την διάθεση χώρων φιλοξενίας των Δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Στον Βόλο έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας.

Αναφορικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων είναι ανοιχτές. Στην κυκλοφορία δόθηκε και ο άξονας Τρικάλων- Καρδίτσας.

Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης λόγω του πλημμυρικού φαινομένου των προηγούμενων ημερών. Γίνονται εργασίες ούτως ώστε να επιστρέψει άμεσα στην κυκλοφορία.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 4.592 διασώσεις, 807 από τις οποίες με εναέρια μέσα.

Με το συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων παραδίδονται με ελικόπτερα Σινούκ ζωοτροφές σε αποκλεισμένα χωριά με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων και να μπορέσουν να ταΐσουν τα ζώα τους.

Νομοθετική διάταξη, με την οποία εισάγεται νέος έκτακτος μηχανισμός ταχείας αντίδρασης της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», υποστήριξε χθες στην Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, όπου έχει συντελεστεί η φυσική αυτή καταστροφή και οι οποίες έχουν - συνεπακόλουθα - κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών.

Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την τροπολογία, με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Youth Pass

Με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε γνωστό πριν λίγο πως στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Υouth Pass και τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά θα καταβληθεί η ενίσχυση 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

Το νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία

Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας. Με τον νέο νόμο επιταχύνεται η διαδικασία για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία είχε δρομολογηθεί και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής υλοποίησής της.

Η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με εξειδικευμένα στελέχη που θα πλαισιώσουν τα δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας προβλέπονται συνολικά 800 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 630 θα είναι ένστολο προσωπικό και οι 170 διοικητικό προσωπικό.

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ταυτόχρονα θεσπίζονται, αφενός κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέοι προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

Το νομοσχέδιο στοχεύει άμεσα στο να ενδυναμώσει τη θέση του εργαζόμενου, αντιμετωπίζοντας χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε χθες, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της διοίκησης και της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα:

- Θεσπίζει μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Επίσης αναβαθμίζει τη διαχείριση των σχολικών μονάδων από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού.

- Εισάγει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

- Συνενώνει την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων, βελτιώνοντας την υλοποίηση του δημοτικού έργου.

- Καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.