Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν δικαιολογούνται, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό action24. Κάνοντας δε, λόγο για αισχροκέρδεια, προανήγγειλε εντατικούς, αυστηρούς ελέγχους και αντίστοιχες κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση, σήμερα, για μεγάλη και σοβαρή διαταραχή στα ζητήματα της προσφοράς και της ζήτησης των τροφίμων», σημείωσε εισαγωγικώς, εξηγώντας εν συνεχεία: «Διότι, ναι μεν είναι εκτεταμένες οι αγροτικές ζημιές, αλλά αφορούν παραγωγές, οι οποίες είναι είτε βάμβακος -άρα δεν επηρεάζουν στα τρόφιμα- είτε σιτηρά, όπου υπάρχουν μηχανισμοί εισαγωγής, που εξισορροπούν, επομένως, τη ζήτηση». Αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες τροφίμων, π.χ στα μήλα, συνέχισε λέγοντας ότι στο χοιρινό, η παραγωγή στην Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής ζήτησης.

«Δεν δικαιολογούνται φαινόμενα τέτοιων ανατιμήσεων. Είναι αισχροκέρδεια και ψυχολογική διαχείριση», κατήγγειλε αμέσως μετά και προσέθεσε: «Όσοι μιλούν για ελλείψεις, πάλι προσοχή: είναι διαφορετική μια πρόσκαιρη έλλειψη, η οποία στηρίζεται σε μια διαταραχή της τροφοδοτικής αλυσίδας -δεν μπορεί να φθάσει ένα φορτηγό εγκαίρως φερ' ειπείν- και διαφορετικό να μιλάμε σε εθνικό επίπεδο για διαταραχή των τιμών. Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για διαταραχή των τιμών, όποιος το κάνει, εκμεταλλεύεται μια ψυχολογική συνθήκη. Συζητήσαμε, θα ενταθούν θεαματικά οι έλεγχοι σε αυτό και αντιστοίχως οι κυρώσεις. Όποιος το κάνει αυτό, είναι απολύτως απαράδεκτος, γιατί εκμεταλλεύεται μια ανάγκη και μια ψυχολογική συνθήκη και όχι αντικειμενικούς όρους. Οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα είναι εξαιρετικά αυστηροί», προειδοποίησε εν κατακλείδι.

Όλοι αξιολογούνται

Κληθείς, σε άλλο θέμα, να σχολιάσει τη φημολογία περί ανασχηματισμού, διερωτήθηκε «πόσο πιθανό είναι σε αυτή τη συγκυρία ο πρωθυπουργός -ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα και το Συντονιστικό συνεδριάζει κάθε μέρα- [...] να σκέπτεται πότε θα κάνει ανασχηματισμό; Ενδεχομένως σε μια ερώτηση περί καταλογισμού ευθυνών, υπήρξε και μια απάντηση -την οποίαν την βρίσκω λογική- ότι όλοι αξιολογούνται. Αυτό εξελήφθη από μερίδα των συναδέλφων σας ότι εδώ υπάρχει κρίση αξιολόγησης που θα μας οδηγήσει σε ανασχηματισμό. Και, βάζω στοίχημα ότι σε κανά δίμηνο - τρίμηνο θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τΙς πρόωρες εκλογές», έκλεισε την απάντησή του με σκωπτικό τρόπο.

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό των ανθρώπων στη Θεσσαλία που έχουν μείνει άστεγοι, ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Νοεμβρίου «δεν θα υπάρχει άνθρωπος με στεγαστικό πρόβλημα».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπήρξαν εις βάρος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο υπουργός, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην οποία ζουν τώρα οι πληγέντες, ανέφερε πως καταλαβαίνει τις αντιδράσεις τους, όπως, όμως, καταλαβαίνει -συμπλήρωσε- και την προσπάθεια του περιφερειάρχη «να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει προκειμένου να απαμβλύνει τις συνέπειες ενός πολύ δύσκολου φαινομένου».

Σε άλλη συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, νωρίτερα χθες, ο Μ. Βορίδης είχε πει για την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ότι «η Εισαγγελία καλά κάνει και θα κάνει την έρευνά της». Και, στην οποίαν, άλλωστε, οι αρχές θα συνεισφέρουν, προσέθεσε. Αναφερόμενος, τέλος, στις αποζημιώσεις, υποστήριξε ότι τέσσερα χρόνια πριν αποζημιωτικός μηχανισμός δεν υπήρχε καν .