Να κάνουν χρήση όλων των έκτακτων και των τακτικών μέτρων που έχουν ληφθεί κάλεσε όλους τους οπλίτες θητείας που κατάγονται από περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες, ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογάννης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Παπαναστάση, ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης συνδρομής της πολιτείας με μέτρα στήριξης όλων των οπλιτών θητείας, των οποίων οι περιοχές έχουν πληγεί από τις πρόσφατες θεομηνίες, ο κ. Κεφαλογιάννης, επισήμανε ότι «αν και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση συγκριμένων μέτρων ανακούφισης, ωστόσο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε πάρα πολλά ζητήματα». 

«Έχει ληφθεί σειρά θεσμικών διαδικασιών σχετικά με τις άδειες, τις μετακινήσεις, τις κατ΄ εξαίρεση μεταθέσεις και στην εφαρμογή τους σε όση έκταση και αν απαιτείται. Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει περαιτέρω στους οπλίτες θητείας από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης, προσδιορίζοντας τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν. 

Τα μέτρα για τους οπλίτες θητείας

Όπως είπε ο υφυπουργός τα μέτρα είναι τα ακόλουθα: 

- Χορηγείται άδεια σε αυτούς που έχουν οικογενειακή, ατομική ή πατρική κατοικία ή περιουσία σε περιοχή που επλήγη από θεομηνία και μάλιστα το ύψος της άδειας είναι τρεις μέρες ανά δίμηνο, πραγματικής υπηρεσίας. 

- Χορηγείται προσωπική άδεια μέχρι 10 μέρες σε αυτούς που έχουν σημαντικό πρόβλημα για την επίλυση του και είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους. 

- Χορηγήθηκαν άλλες πέντε μέρες άδεια, σε όλο το προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του οποίου η περιουσία του έχει πληγεί από τα πρόσφατα γεγονότα τόσο στη περιφερειακή ενότητα του Έβρου όσο και της Θεσσαλίας. 

- Για τις μεταθέσεις σε περίπτωση λόγων ανωτέρας βίας, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές υφίσταται η δυνατότητα υποβολής για τους οπλίτες θητείας μίας ειδικής υπηρεσιακής αναφοράς στην οποία θα τεκμηριώνονται τα στοιχεία και οι λόγοι της κατ εξαίρεση μετάθεσης.

Ο υφυπουργός Άμυνας ανέφερε ακόμα ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε ότι οι οπλίτες οι οποίοι θα καταταγούν στην επόμενη ΕΣΟ του 2023 και διαμένουν μόνιμα σε δήμο ή κοινότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα τοποθετηθούν σε μονάδες πλησίον του τόπου κατοικίας τους».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «όσον αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσηςμ για όσους επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για αρωγή, μέσα από την οποία εξειδικεύονται όλα τα μέτρα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι οπλίτες θητείας».