Για το σημείο, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η έρευνα για το δυστύχημα που συνέβη στην ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, αλλά και για το αν τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζέρβα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, «είναι εν εξελίξει η έρευνα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει όμως κάποιο στοιχείο που να δείχνει τρομοκρατικό χτύπημα». Επίσης, πρόσθεσε: «Κακώς υπάρχει παραφιλολογία όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας. Όσοι υιοθετούν αυτό το επιχείρημα, δεν γνωρίζουν πώς πραγματοποιούνται αυτές οι αποστολές».

Το χρονικό της ενημέρωσης για το δυστύχημα

Αναφορικά με τις αρχικές εσφαλμένες πληροφορίες περι ύπαρξης μόνο τραυματιών, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι η αρχική πληροφόρηση ήρθε μέσω των διπλωματικών Αρχών και εκεί δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε νεκρούς. Μίλησε για πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε στη διάθεσή της η αποστολή είχαν καταστραφεί.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη πληροφορία για νεκρούς ήρθε από το υπουργείο Υγείας της Λιβύης, το οποίο προέβη σε σχετική ανακοίνωση, χωρίς να ενημερώσει την Ελλάδα. Έτσι, το ΓΕΕΘΑ έπρεπε πρώτα να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία. Τελικά, με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τρία ήταν τα νεκρά μέλη της αποστολής. Η διερεύνηση των συνθηκών γύρω από τις αιτίες του δυστυχήματος ξεκίνησαν άμεσα, όπως ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν», είχε επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Τέλος και η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας να εξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν την ανθρωποκτονία κατά συρροή και τις σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.