Οι οικογένειες των πέντε μελών ανθρωπιστικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη στα μέσα Σεπτεμβρίου κατέθεσαν μήνυση στο στρατοδικείο Αθηνών, αναζητώντας τις ευθύνες για παραλείχεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες οδήγησαν στο μοιραίο τροχαίο. 

Ο δικηγόρος των οικογενειών Κωνσταντίνος Μορτόπουλος δήλωσε, ακόμα, στον ANT1 σχετικά: «Ταυτοχρόνως, το Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ κατ'εντολή του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών διεξάγει τη δική του προκαταρκτική έρευνα και οι δύο αυτές δικογραφίες θα συσχετιστούν και θεωρούμε ότι θα έχουμε πολύ αποκαλυπτικά στοιχεία τα οποία θα ακαταδεικνύουν με πάση σαφήνεια ότι υφίστανται ευθύνες και κατά τη γνώμη μας οι άνθρωποι που φέρουν τις ευθύνες έχουν στολή».

Το τραγικό δυστύχημα και τα θύματα 

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες και συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, ένας ντόπιος οδηγός τζιπ στη Λιβύη, ερχόμενος από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, είχε χάσει τον έλεγχο, προσέκρουσε στο λεωφορείο με τους Έλληνες και ακολούθησε έκρηξη σε επαρχιακό δρόμο της διαδρομής Βεγγάζη - Ντέρνα, από την οποιά σκοτώθηκαν πέντε άτομα, τρεις στρατιωτικοί και δύο διερμηνείς.

Αυτά ήταν η αντιπλοίαρχος Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, ο αρχιλοχίας Πεζικού Γεώργιος Βούλγαρης και τα αδέλφια Άντζελα και Φιλίπ Μανδαλιός, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που συνόδευαν την αποστολή ως διερμηνείς.