Με τον πρόεδρο της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο και τη γενική διευθύντρια Χαρούλα Απαλαγάκη συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με σκοπό να συζητήσουν τη συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου

Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του, αρχικά ευχαρίστησε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη συνεισφορά της, η οποία όπως, ανακοίνωσε, θα αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ: Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη σημαντική, κοινωνική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς καταιγίδας Daniel».

«Θέλω να σημειώσω τόσο την απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε σχέση με τις διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες, όσο ακόμη περισσότερο την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για αυτήν την εθελοντική συνεισφορά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στη Θεσσαλία και στις άλλες πληγείσες περιοχές», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα του να προχωρήσουν σε παρόμοιες κινήσεις και άλλοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας: «Θέλω επίσης να σημειώσω πως μετά αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ως κυβέρνηση, ότι και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Μας ενδιαφέρει οι πληγές να επουλωθούν το ταχύτερο δυνατόν»

Σε αυτό το σημείο, μίλησε και για τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: «Ήδη σήμερα το μεσημέρι είχα συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής την συνεισφορά και του εφοπλιστικού κλάδου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αρκετές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν τις επόμενες μέρες προς την ίδια κατεύθυνση».

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε οι Έλληνες σε αυτές τις στιγμές μπροστά με αλληλεγγύη. Το χρειαζόμαστε. Και είναι σημαντικό που οι ισχυρότεροι οικονομικά δείχνουν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε εδώ την απόδειξη σήμερα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών», συμπλήρωσε. 

Ακόμα, ο υπουργός τόνισε: «Θέλω επίσης να σημειώσω ότι οι δωρεές αυτές, ως κυβέρνηση θα θέλαμε να κατατίθενται για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στον κεντρικό Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής. Αυτό ισχύει για την ΕΕΤ και για όλους όσοι θα θελήσουν στη συνέχεια να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε πρόκειται για οικονομικά ισχυρούς είτε όχι».

Στο τέλος, κατέληξε, ενημερώνοντας για τα εξής: «Θα σας δοθεί αυτός ο λογαριασμός έτσι ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν να γνωρίζουν πώς θα το κάνουν. Και προφανώς σε συνεννόηση στη συνέχεια με τους βασικούς δωρητές η Πολιτεία θα κινηθεί έτσι ώστε η προσπάθεια να γίνει συντονισμένα και γρήγορα. Διότι μας ενδιαφέρει οι πληγές να επουλωθούν το ταχύτερο δυνατόν». Υπενθυμίζεται ότι το ΙΒΑΝ του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη δωρεά τους το είναι: GR9501000230000002341227461.

Τα μέτρα που αποφάσισε η Ένωση 

Από πλευράς του, ο κ. Ράπανος μίλησε για τα μέτρα που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αναφορικά με τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση οι συνέπειες από την κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία: «Ζήτησα να συναντήσω τον κ. υπουργό, για να του ανακοινώσω τα μέτρα που αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Τραπεζών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία».

Έπειτα, παρουσιάζοντας τα μέτρα που αποφάσισε το ΔΣ, είπε: «Το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε τα εξής: Πρώτον, όλες οι τράπεζες μέλη της Ένωσης:

Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στην εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Τέλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν και θα διατεθούν για υποδομές κυρίως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς της περιοχής».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.