ευρώπη (η): 1. οικογένεια «είναι πολύ άσχημο για ένα παιδί να μεγαλώνει χωρίς ευρώπη» 2. αλληλεγγύη «αν είχες πραγματική ευαισθησία και δεν ήσουν απλώς έρμαιο των ψυχολογικών σου παρορμήσεων, δεν θα έδειχνες ευρώπη στους εγκληματίες και τους παραβατικούς, αλλά στα θύματά τους» 3. χρηματοδοτική πηγή «η γυναίκα του είναι η ευρώπη του κι έτσι δεν έχει χρειαστεί να δουλέψει ποτέ στη ζωή του». 

Θα ρωτούσα αν οι αντιευρωπαϊστές συμπολίτες καταλαβαίνουν πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα για την Ελλάδα στη μεγάλη της δοκιμασία, αλλά η ερώτησή μου θα ήταν απολύτως ρητορική. Η απάντηση είναι ότι δεν καταλαβαίνουν (μιλάω για τους αφελείς ακολούθους και όχι τους πονηρούς καθοδηγητές). Οπως δεν κατάλαβαν πόσο σπουδαίο ήταν που περάσαμε οικονομική κρίση και πανδημία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι ως φτερά στον άνεμο, ή πόσο χειρότερες θα ήταν όλες οι υποδομές της χώρας χωρίς τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ή πόσο δυσκολότερη θα ήταν η διακίνηση ανθρώπων και αγαθών χωρίς τα ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα, ή πόσο πιο επισφαλή τα δικαιώματά μας. Δυστυχώς η στάση των συγκεκριμένων συμπολίτων δεν είναι ούτε πολιτική ούτε οικονομική. Είναι ψυχολογική. Και ως τέτοια αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα κατανόησης της πραγματικότητας.  

Φρούδα ελπίδα 

Φυσικά και δεν με νοιάζει αν σκοτώθηκαν έξι μαφιόζοι από άλλους μαφιόζους στη Λούτσα (είμαι αρκετά μεγάλος για να συνηθίσω το Αρτέμιδα). Με νοιάζει όμως η άνεση με την οποία οι μαφιόζοι ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους. Με νοιάζει που η αστυνόμευση αντί για φόβος για τους παραβατικούς είναι φρούδα ελπίδα για τα υποψήφια θύματά τους. 

Κοίτα που όσο ζει κανείς, μαθαίνει... 

Απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο των συμπολιτών που έριξαν έναν άλλον συμπολίτη στη θάλασσα και τον έπνιξαν. Στην ανακοίνωσή τους οι ναυτικοί συνδικαλιστές όχι μόνο δεν καταδικάζουν τους συναδέλφους τους, αλλά κατηγορούν το «πάγιο καθεστώς της υπερεργασίας των ναυτικών». Ομολογώ ότι δεν ήξερα πως η κούραση σε κάνει να ρίχνεις ανθρώπους στη θάλασσα να πνιγούν (θεωρούσα πιο πιθανό να σε κάνει να μην ασχοληθείς καθόλου μαζί τους), αλλά όσο ζω μαθαίνω.

Εφιαλτικό πλαίσιο 

Το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορώ να τοποθετήσω τη δήλωση του συντρόφου Φάμελλου, σύμφωνα με την οποία «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα ήταν πιο ασφαλής», είναι αυτό της φιλότιμης και αδιάκοπης προσπάθειας των συντρόφων να μην ξεχάσουμε ότι η εναλλακτική σε αυτήν την κυβέρνηση παραμένει εφιαλτική.