Την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, τον τερματισμό των εξωτερικών παρεμβάσεων και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, ζήτησε η Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τετάρτη (14/10), υπό την ελληνική προεδρία.
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβυς Αγλαΐα Μπαλτά, υπογράμμισε ότι η σταθερότητα της Λιβύης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, καλώντας στην εφαρμογή της συμφωνίας της 30ής Αυγούστου, που προβλέπει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός δύο ετών, υπό ενιαία εκτελεστική αρχή.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις σχέσεις της Λιβύης με τις γειτονικές χώρες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διέπονται από την αρχή της καλής γειτονίας.
«Επαναλαμβάνουμε ότι οι σχέσεις της Λιβύης με τις γειτονικές της χώρες πρέπει να διέπονται από το πνεύμα της καλής γειτονίας και τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκλογές, ασφάλεια και μεταναστευτικό
Η Ελληνίδα διπλωμάτης χαρακτήρισε τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως το πλέον αξιόπιστο πλαίσιο για την πολιτική μετάβαση, τονίζοντας την ανάγκη ενοποίησης των κρατικών θεσμών, προστασίας των αμάχων και των κρίσιμων υποδομών.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, το χαρακτήρισε μείζον ζήτημα περιφερειακής ανησυχίας και επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Λιβύη για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
ΟΗΕ: Εύθραυστη η κατάσταση στη Λιβύη
Η επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), Χάνα Σέρουα Τέτε, προειδοποίησε ότι οι πολιτικές διαιρέσεις εξακολουθούν να υπονομεύουν την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή της, ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 14%, ενώ οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Μόνο ο αποκλεισμός πετρελαιαγωγού τον Σεπτέμβριο προκάλεσε απώλειες εσόδων σχεδόν 95 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, καταδίκασε τις 58 εκτελέσεις στη Βεγγάζη και την υποκίνηση μίσους κατά μεταναστών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Προειδοποίηση των ΗΠΑ για κυρώσεις
Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος Τζένιφερ Λοτσέτα χαιρέτισε τη συμφωνία της 30ής Αυγούστου, επισημαίνοντας τη συμβολή της αμερικανικής διπλωματίας στην επίτευξη του πρώτου ενιαίου εθνικού προϋπολογισμού της Λιβύης έπειτα από 13 χρόνια.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι όσοι παρεμποδίζουν την πολιτική μετάβαση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της εντολής της UNSMIL.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο πρέσβυς Ζερόμ Μποναφόν ζήτησε την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών, την ενοποίηση των στρατιωτικών δομών και τη δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης, Ταχέρ Ελ Σόνι, υποστήριξε ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να παραμείνει υπό λιβυκή ηγεσία, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Καταδικάζοντας τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τόνισε ότι το πετρέλαιο αποτελεί εθνικό πλούτο όλων των Λίβυων και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής διαπραγμάτευσης.