Eπίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθύνες για την έκταση των φυσικών καταστροφών του καλοκαιριού.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναγνώρισε μεν την πλημμύρα στη Θεσσαλία ως ένα «ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο με θύματα και καταστροφές», ωστόσο επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνες γιατί δεν επένδυσε στην πρόληψη. Κριτική που απέφυγε βέβαια να απευθύνει προς το κόμμα του, επί των ημερών του οποίου η χώρα έζησε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, όπως με επιμέλεια προσπέρασε ότι ανάλογα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται μια φορά στα 400 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Απέφυγε επίσης να ενημερώσει για τις ανύπαρκτες προτάσεις, θέσεις και δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη», όπως είπε.

Για δε την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα είπε πως «πρέπει να διεκδικήσουμε ισχυρή χρηματοδότηση και να διεκδικήσουμε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά και την ΕΕ», προσπερώντας τη χρηματοδότηση, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο. Μάλιστα χαρακτήρισε το εν λόγω ταξίδι «αποτυχημένο», όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξασφάλισε την πολιτική στήριξη της ΕΕ, αλλά και την ταχύτητα στις διαδικασίες αποκατάστασης.

Ο Σωκράτης Φάμμελος είπε ότι έχει δρομολογηθεί η δημοσιοποίηση -τμηματικά- της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας, έχοντας ξεκινήσει με τις θέσεις/προτάσεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Προσέθεσε μεταξύ άλλων ότι ήδη έχει ετοιμαστεί και η πρόταση για την αποκατάσταση και επανεκκίνηση του εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι απαιτούνται άμεσες προκαταβολές αποζημίωσης. Σημειώνεται, πάντως, ότι η καταβολή των αποζημιώσεων, στους πληγένετες αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, όπως τονίστηκε σε τηλεδιάσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, υπό τον πρωθυπουργό, για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή». Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολλοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», είπε.