Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μη λείπει καθόλου από τον ελληνικό λαό, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία του να νοιώθει ανακουφισμένη από την απουσία του από το πολιτικό σκηνικό, όμως ο Σωκράτης Φάμελλος δεν μπορεί να φανταστεί ότι «δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα μας», όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ερωτηθείς αν ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι για όλους στο κόμμα η αποχώρησή του ήταν ένα σοκ, ενώ εντελώς αυθαίρετα και κόντρα στην ίδια τη λογική ερμηνεία των πραγμάτων -όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκογές», ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω αποχώρηση ήταν σοκ και για τη χώρα. Απέδωσε δε τα εύσημα στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας ότι κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ και πως ο ίδιος έχει πει ότι θα είναι παρών. 

Αναφερόμενος στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για υποχρεωτική επανεκίνηση «που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης», για να συμπληρώσει αυτό που και ίδια η δημοκρατία απαιτεί αλλά δεν έχει, ότι δηλαδή «η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες είπε ότι «χρειαζόμαστε νέο κόμμα και μία δυνατή πολιτική πρόταση για την κοινωνία. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους πέντε υποψηφίους μπορούν να ωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, και ο διάλογος που έχει γίνει μέχρι τώρα έχει συμβάλλει στην ενημέρωση του κόσμου και στην ενίσχυση της συμμετοχής του κόσμου στην εκλογή της Κυριακής. Πρέπει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την διαμόρφωση πρότασης διεξόδου από την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη». 

Ο ίδιος δεν είδε σοβαρά περιστατικά αντιθέσεων μέσα στο κόμμα - «είναι λίγα» αυτά που μας προβληματίζουν, είπε. Ενώ σημείωσε ότι «η ενότητα και συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος, με την πολιτική έννοια, είναι η κυβέρνηση. Στόχος μας δεν είναι μόνο να πέσει η πολιτική Μητσοτάκη αλλά να υπάρξει δίκαιη πολιτική στην Ελλάδα». Παρολαυτά, κατέληξε ότι «η δημοκρατία στο κόμμα και ο σεβασμός στον πλουραλισμό είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές προς τα έξω- χρειάζεται μία ενιαία φωνή προς τα έξω».

Είπε, τέλος, ότι  την εκλογή αρχηγού θα ακολουθήσει «το έκτακτο συνέδριο με το οποίο θα γίνει μία συνολική συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση που θα συγκροτηθεί για τη χώρα μαζί με το νέο κόμμα. Αυτό έχουν αφήσει να εννοηθεί και όλοι οι υποψήφιοι».