Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις 17:00 για την πορεία του σχεδίου της κρατικής αρωγής στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. 

Μίλησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός. 

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο για την αρωγή

Ο κ. Καμπούρης σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 15.200 οριστικές και 4.671 προσωρινές αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει πάνω από 10.000 αυτοψίες. Ακόμα, ανέφερε ότι επεκτάθηκε η λειτουργία του κέντρου τηλεφωνικής ενημέρωσης και ενημέρωσε πως έχει δημιουργηθεί τραπεζικός λογαριασμός, συμπληρωματικός στην κρατική αρωγή, όπου μπορούν να κατατίθενται χρήματα από ιδιώτες, με σκοπό να επιτευχθεί ταχύτερα η αποκατάσταση και ανακούφιση των πληγέντων.

Οι πληγέντες πολίτες της Θεσσαλίας μπορούν να καλούν στο νέο τηλεφωνικό κέντρο και συγκεκριμένα στον αριθμό: 213 1331300. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μέσα από τις απαντήσεις 11 στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Ακόμα, υπογράμμισε ότι συνεχίζει να καταβάλλεται η κρατική αρωγή κυρίως μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr: 

Σχετικά με τις διασταυρώσεις των αιτήσεων, τόνισε ότι σε περίπτωση που έχουν δωθεί αποζημιώσεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνται, τότε θα παρθούν πίσω και θα δοθούν εκ νέου στους πληγέντες που τις έχουν ανάγκη. 

Σταμενίτης: Δύσκολη ακόμη η περισυλλογή νεκρών ζώων από Λάρισα και Τρίκαλα

Ο κ. Σταμενίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πεδίο δράσης του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία: συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο, στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ και στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όσο αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής: αιγοπρόβατα 71.212, χοίροι 20.326, βοοειδή 6.136. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών.

Για τη διαχείριση των νεκρών ζώων σημείωσε ότι ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα δυσκολία περισυλλογής νεκρών ζώων, κυρίως σε Λάρισα και Τρίκαλα: «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι». 

Ακόμα, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών. 

Τέλος, έκανε λόγο και για τις επαφές του υπουργού ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη στην ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι αύριο θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας, τον οποίο και θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία.

Υπό παρακολούθηση η κατάσταση στη Λίμνη Κάρλα 

Σε ό,τι αφορά τη Λίμνη Κάρλα, η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση με ειδικό εξοπλισμό, υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός. Συγκεκριμένα, όπως είπε, παρακολουθούν την εξέλιξη της στάθμης του νερού με drones σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές και προσέθεσε ότι βρίσκονται εκεί με πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας καθώς και ερπυστριοφόρα οχήματα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.051 κλήσεις, 3.451 αντλήσεις υδάτων ενώ 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία: «Από επιχειρησιακής πλευράς για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει πλήρης αποτύπωση των επικρατουσών συνθηκών σε όλες τις περιοχές και βλέπουμε ότι κατά το πλείστον επεμβαίνουμε κυρίως σε απαντλήσεις υδάτων, συνδράμουμε σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία».

«Όλες και όλοι οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες που βρέθηκαν και εξακολουθούν να είναι στο πεδίο είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Σημειωτέον ότι πολλοί από τους συναδέλφους μας πυροσβέστες οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχουν υποστεί και αυτοί πολλές ζημιές των οικιών, των περιουσιών τους, όπως φυσικά και πάρα πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλίας. Κι αυτοί καθώς και οι συνάδελφοι μας από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στο πεδίο ούτε μια στιγμή δεν κάναμε πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτή είναι η αποστολή μας. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με όλες μας τις δυνάμεις με όλα μας τα μέσα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστούν, οποιαδήποτε στιγμή μας χρειαστούν», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός εξέφρασε εκ μέρους των πυροσβεστών τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους και συγγενείς των συμπατριωτών μας που έχασαν την ζωή τους στην Λιβύη.

Δείτε live την ενημέρωση: