Δραστηριοποιείται πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κινείται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει να δει το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του στις ευρωεκλογές και θα κινηθεί αναλόγως, αμφισβητώντας τον Στέφανο Κασσελάκη και οδηγώντας τις σχέσεις τους σε ρήξη. Καλά ενημερωμένες πηγές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να παίξει πολιτικό ρόλο στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, είτε με τη δημιουργία νέου κόμματος είτε ως επικεφαλής ευρύτερου κεντροαριστερού συνασπισμού.

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, στις 17-19 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα και του Ιδρύματος Ζάεφ στην Αθήνα, με πλήθος καλεσμένων από την ευρωπαϊκή σκηνή και όχι μόνο. Εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η εκδήλωση θα συμπεριλάβει και τις εκεί εξελίξεις καθώς και το Παλαιστινιακό.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία ενός κεντροαριστερού σχήματος προκρίνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην έρευνα της GPO και στο ερώτημα για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, πρώτος αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συγκεντρώνει 16% και έπεται, με μικρή διαφορά και με ποσοστό 13,4%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Τρίτος είναι ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με ποσοστό 10,5% και ακολουθούν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας με 5,4%, ως ο μόνος αυτοδιοικητικός ανάμεσα στους επικρατέστερους, και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με 5%. Ακολουθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος παρότι δεν είναι αρχηγός κόμματος καταγράφει ένα 4,6% και δείχνει να είναι το ανερχόμενο αστέρι του χώρου και. Αλλωστε, μπροστά σε όλους τους άλλους, είναι ο πιο νέος, ο πιο κεντρώος, ο πιο μετριοπαθής και σίγουρα αυτός που έχει τη μεγαλύτερη προοπτική. Επίσης, φαίνεται ότι έχει τις μεγαλύτερες συμπάθειες στη νεολαία και στα κοινωνικά δίκτυα.

Ομως η δημοσκόπηση της GPO εμφανίζει πρώτο τον Τσίπρα και αυτό, σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι τόσο για την ουσία της πολιτικής, έχει τη σημασία του. Ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει χώρο και τρόπο για να κινηθεί και όπως όλα δείχνουν, θα τον βρει μετά τις ευρωεκλογές, όπου αναλόγως του αποτελέσματος θα αρχίσει να αμφισβητεί ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, μαθαίνω ότι οι δημοσκόποι έχουν διαμορφώσει ήδη μια πρώτη εικόνα, με βάση όσους ψήφισαν ήδη με επιστολική ψήφο. Για παράδειγμα, από τα τηλεφωνικά focus group και όσον αφορά τη σταυροδοσία στους ψηφοφόρους της ΝΔ, προκύπτει ότι προηγούνται, με μεγάλη διαφορά, ο Γιώργος Αυτιάς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ειδικά στα δείγματα από τους ομογενείς. Επίσης, με βάση πάντα τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι η ΝΔ κινείται στο 34%, ωστόσο τα νεότερα για τις μυστικές και φανερές δημοσκοπήσεις θα τα σχολιάσω στο αυριανό κείμενο. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…