Η επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά θα είναι δύσκολη και επίπονη. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, δεν θα είναι μόνοι τους. Οι τελευταία δημοσκοπήσεις και συζητήσεις συμπεριλαμβάνουν και τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της διαδοχής. Λογικό αυτό, γιατί αναζητούν αντίπαλο απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, που ωστόσο δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα. 

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, με το 15%-17% που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και με το 12%-14% στο ΠΑΣΟΚ, για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη το τοπίο στην Κεντροαριστερά θα είναι θολό. Ούτε αυτονόητη θα είναι η αποχώρησή τους, ούτε όμως μπορούν να εμφανιστούν ως απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αυτή την κατάσταση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πιστεύει – και δεν το κρύβει – ότι οι ευρωεκλογές θα φέρουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς σε πολιτικό αδιέξοδο. Κυρίως διότι φαίνεται να περιμένει ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινούνταν σε χαμηλότερα ποσοστά, τότε Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δύσκολα θα έμεναν στις θέσεις τους και ο δρόμος για τη δική του πρωτοβουλία ανασύνταξης του ευρύτερου χώρου θα ήταν ανοικτός. 

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι σκοπός των δύο αρχηγών δεν είναι η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου μία νέα προσπάθεια να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά αμφότεροι να απορροφήσουν κραδασμούς και να μείνουν στην ηγεσία των κομμάτων τους και να κριθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Αντίθετα με το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, σε εκείνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με όλα αυτά και δεν κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς. Ο Στέφανος Κασσελάκης διαφοροποιείται στο ποιος πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, καθώς διεκδικεί αυτόν το ρόλο για τον εαυτό του και μόνο. 

Μάλιστα, κάποιοι εκ των στενών συνεργατών του, διαβεβαιώνουν τους συνομιλητές τους ότι έχουν στα χέρια τους έρευνες σχετικά με τη δημιουργία νέου κόμματος ή συμμαχίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, τις οποίες δεν δημοσιεύουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγοι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς βλέπουν θετικά την επιστροφή Τσίπρα και δείχνουν να προτιμούν για επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, με τη μεταξύ τους διαφορά μάλιστα να είναι περίπου στις τριάντα μονάδες. 

Όπως καταλαβαίνετε, αυτά που θα δούμε να συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, από το βράδυ των εκλογών της 9ης Ιουνίου και μετά, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα επηρεάσουν σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει τον χώρο και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ούτε αθροιστικά δεν μπορούν να φτάσουν τα ποσοστά της ΝΔ, δείχνει την επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη να κυριαρχήσει στον κεντρώο χώρο και να βυθίσει στο 16% τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 13% το ΠΑΣΟΚ και αυτό παρά τη φθορά που θα έπρεπε να είχε η ΝΔ πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη της, το 2019. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…