Η ανησυχία για τη βία είναι πολύ έντονη στην κοινωνία. Είναι γεγονός ότι τέτοια ακραία φαινόμενα πάντοτε υπήρχα, αλλά συνέβαιναν πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ πλέον τα στόματα ανοίγουν. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, συλλαμβάνονται 50 άνδρες ως υπεύθυνοι ενδοοικογενειακής βίας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσα ένα μόλις 2ωρο σημειώνονται 80 περιστατικά, 40 συλλήψεις και 150 κλήσεις στο 100! 

Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργεί, σε όλη τη χώρα, το Panic Button, όχι αποκλειστικά για γυναίκες αλλά και για ηλικιωμένους. Παράλληλα, τα μέχρι τώρα 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, στο τέλος του μήνα θα γίνουν 63 και σε κάθε νομό θα λειτουργεί ένα ασφαλές σπίτι υπό την εποπτεία της Aστυνομίας, σημειώνοντας ότι ετησίως 20.000 γυναίκες αναζητούν στέγη. 

Στα συγκεκριμένα περιστατικά η κυβέρνηση θα πρέπει πάση θυσία να βρει λύσεις, να διαπιστωθεί τι πραγματικά φταίει και να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πλειοψηφία των περιστατικών αφορούν κυρίως παιδιά, των οποίων η εποπτεία είναι παραμελημένη, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι κάθε βράδυ γίνονται συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων. 

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό δημιουργούν στις Aρχές η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες, τις ημέρες του Πάσχα. Ορισμένες από αυτές τις καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, άλλες πάλι όχι, αλλά πλέον τα στοιχεία έχουν επικαιροποιηθεί. Ετσι, εκείνες τις ημέρες από τις συνολικά 333 καταγγελίες σε 39 περιπτώσεις υπήρξαν συλλήψεις, με αποτέλεσμα από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να έχουν συλληφθεί 192 καταγγελλόμενοι. 

Αλλά η κατάσταση χειροτέρευσε μετά τις γιορτές του Πάσχα, αφού σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, σε ολόκληρη τη χώρα υπήρξαν 88 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και 278 συλλήψεις. Το ίδιο διάστημα, οι καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης ξεπέρασαν τις 750. Κατά μέσο όρο, τα περιστατικά κάθε ημέρα άγγιζαν τα 70. Σε 66 περιπτώσεις, οι Αρχές, αφού ενημέρωσαν τα θύματα, προχώρησαν στην εγκατάσταση του Panic Button σε κινητά γυναικών, ενώ 14 θύματα ζήτησαν και μεταφέρθηκαν σε δομές προστασίας με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Το θέμα δυστυχώς δεν έχει συζητηθεί σοβαρά στον δημόσιο διάλογο των κομμάτων και των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Θα έπρεπε όμως να συζητιέται συνέχεια, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και η κοινωνία. Καλημέρα σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας…