Δεν σας έχει κάνει εντύπωση που επί 20 ημέρες, μετά τις εκλογές στα Σκόπια και την αλλαγή πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα, έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης οι αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι δύο πολιτικοί που έβαλαν την υπογραφή τους στο κείμενο εκείνο, ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς;
Κανένας από τους δύο δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Μιτσκόσκι και της Σιλιάνοφσκα. Κανένας από τους δύο δεν πήρε θέση για όσα προκλητικά ισχυρίζεται η νέα ηγεσία των Σκοπίων και κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για τις εμπρηστικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, ο οποίος, σε μια έξαρση εθνικισμού, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιεί αυτήν την ευκαιρία για να πει «στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και, αντί να γυρίζουν πίσω, ας κοιτάξουν το μέλλον»!
Δεν γνωρίζουμε πώς είναι η λέξη «κωλοτούμπα» στη γλώσσα των γειτόνων, αλλά είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα τη μάθουμε σύντομα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την Ελλάδα και όσο «σηκώνουν» το λάβαρο του εθνικισμού τόσο πιο εκκωφαντική θα είναι η πτώση τους στην πραγματικότητα.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, επιβεβαιώνεται η πολιτική επιπολαιότητα του Τσίπρα και κατά συνέπεια του Κοτζιά. Ο εθνικιστής Μιτσκόσκι, με τις προκλητικές του δηλώσεις και τα αστεία επιχειρήματά του, δείχνει πόσο αφελείς αλλά και επικίνδυνοι ήταν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όταν θεωρούσαν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έβαζαν τέλος στους αλυτρωτισμούς των γειτόνων και θα έσβηναν τις εστίες έντασης στα Βαλκάνια. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Ο εθνικισμός στα Σκόπια επέστρεψε με τον πιο προκλητικό τρόπο, ενώ οι σχέσεις τους με τη Βουλγαρία είναι τεταμένες, καθώς η Σόφια δεν αποδέχεται την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, όπως έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ολοι οι σοβαροί παρατηρητές παραδέχονται σήμερα ότι η Ελλάδα έδωσε στους γείτονες «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα χωρίς να κερδίσει το παραμικρό στο διπλωματικό πεδίο. Αντιθέτως, αναζωπύρωσε τον εθνικισμό στη γειτονική χώρα και ανακύκλωσε με χρονοκαθυστέρηση λίγων ετών τις διαμάχες στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας ακόμα λογαριασμός της περιόδου Τσίπρα που καλούμαστε να πληρώσουμε.
Βέβαια, το περίεργο στην ιστορία αυτή είναι ότι αν και η πλευρά των Σκοπίων ξεδιπλώνει την εμπρηστική της ρητορική, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει άμεσα τα μνημόνια συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη και άσχετη προσέγγιση του θέματος από τον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Επιβεβαιώνουν επίσης όσους υποστήριζαν από την αρχή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε καμία ισχύ σε βάθος χρόνου, όταν θα άλλαζε η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα. Αλλωστε δεν ήθελε ιδιαίτερη πολιτική σκέψη για να το προβλέψει κανείς αυτό. Οι εθνικιστές με τις δηλώσεις τους, ακόμα και την ίδια ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας, προειδοποιούσαν ότι όταν έρθουν στην εξουσία θα καταργήσουν το «Βόρεια» ως προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία.
Ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς έχουν χρέος να βγουν και να μιλήσουν. Να τοποθετηθούν για όλους και για όλα. Και το κυριότερο να ζητήσουν συγγνώμη από την κοινωνία για τα λάθη και τις γκάφες που διέπραξαν στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…