Χθες, εδώ στο «Μανιφέστο», ανέλυσα την τακτική του Κασσελάκη να πολώσει το κλίμα ώστε με την τοξικότητά του να διατηρήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ του 2023 μπορεί. Πάμε να δούμε τώρα τι θα συμβεί το βράδυ των ευρωεκλογών στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει η σύγκριση με το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 και βάζουν τον πήχη στο 17,5% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023. Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να συγκριθούν με το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, αλλά γνωρίζουν ότι ο πήχης έχει ήδη μπει: Δεύτερη θέση και σαφή διαφορά από το 11,5% των πρόσφατων εθνικών εκλογών. Ηδη οι δύο βασικοί δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πιάσει θέση για την επόμενη μέρα. Μανώλης Χριστοδουλάκης και Νάντια Γιαννακοπούλου ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν την ηγεσία και να ανοίξουν βηματισμό διαδοχής.

 ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, με δεδομένη την πρωτιά της ΝΔ και πολύ πιθανή την υπέρβαση του 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη θέση που θα βρεθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση που θα γίνει για την επόμενη μέρα του πολιτικού συστήματος.

Ετσι εξηγούνται οι προεκλογικές τακτικές των δύο κομμάτων, η τοξικότητα και οι συνεχείς επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, αλλά και οι επιθέσεις του ενός εναντίον του άλλου, οι οποίες τις δύο τελευταίες εβδομάδες –ανάλογα και με το τι θα δείξουν οι μετρήσεις που αναμένονται– θα χτυπήσουν «κόκκινο».

Τι μας δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις; Δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από τη δεύτερη θέση και ο Κασσελάκης ακολουθεί απολιτίκ καμπάνια προβολής του εαυτού του, που αν και «ξένη» στο αριστερό και κεντροαριστερό ακροατήριο έλκει τα λεγόμενα «ειδικά κοινά».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και – με τον Ανδρουλάκη να μη διαθέτει τη «λάμψη» του αντιπάλου του– επιμένει πολιτικά, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα τον ανταμείψει το κεντροαριστερό κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης δεν θα διστάσει σε τίποτα προκειμένου να κερδίσει μερικές εκατοντάδες ψήφους. Δεν μίλησε τυχαία για «υπουργούς που σκοτώνουν» και απείλησε ότι «θα ξεσκίσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιχείρησε να «ξεσκίσει» ο Πολάκης τον Γεροτζιάφα, επειδή συνεχίζουν να διαφωνούν για τη χρησιμότητα των εμβολίων κατά της πανδημίας.

Από το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείφθηκε γρήγορα η ιδέα να προσπαθήσουν να βάλουν τον πήχη στο 7,7% των προηγούμενων ευρωεκλογών και να ισχυριστούν μεγάλη αύξηση δυνάμεων, ακόμα και αν πετύχουν 12% ή 13% στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.

Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη –όπως και οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, αν το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το επιθυμητό– προετοιμάζονται και για το θετικό και για το αρνητικό σενάριο. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο χαρά δεν έφερε στη Χαριλάου Τρικούπη η προειδοποίηση του Νίκου Παπανδρέου ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη δεύτερη θέση, «θα έχουμε θέμα». Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι με την τρίτη θέση θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα αρχίσει ανοιχτά η αμφισβήτηση του προέδρου.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, οι ευρωεκλογές αυτές δεν κρίνουν μόνο τη σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Κρίνουν και τι αντιπολίτευση θα έχουμε τα επόμενα τρία χρόνια. Οι πολίτες δεν θα επιβραβεύσουν τον λαϊκισμό, την τοξικότητα και τον τραμπισμό. Κρατήστε το σημερινό άρθρο μου και θα το ξανασυζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές.