Σε λιγότερο από 30 ημέρες στη χώρα μας, όπως και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη των νέων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις, είναι, ωστόσο, σαφές ότι από το αποτέλεσμά τους θα εξαχθούν πολλά κρίσιμα συμπεράσματα και, κυρίως, θα φανεί προς τα πού πορεύεται πολιτικά η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Σε αυτές τις εκλογές θα έπρεπε όλες οι χώρες της ΕΕ να συζητούν τα μεγάλα θέματα, όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η ενεργειακή αυτονομία και ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις. Ομως αυτά δεν βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ας προσέξουμε όμως ότι σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και, κυρίως, σε ένα περιβάλλον όπου οι εστίες έντασης και αστάθειας είναι σοβαρές δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περιπέτειες. 

Τα όσα γίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν ότι όλα είναι ρευστά και ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να ησυχάσει με τίποτα. Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως έχει καταφέρει να επιτύχει τα τελευταία χρόνια. 

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ευθαρσώς ότι από την κάλπη των ευρωεκλογών θα πρέπει να βγει τραυματισμένη η κυβέρνηση, ώστε να προγραμματιστούν το συντομότερο εθνικές εκλογές. Σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης η αντιπολίτευση δεν λειτουργεί έτσι. Αυτή είναι μια συνταγή αστάθειας και τυχοδιωκτισμού, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη πανηγυρικά πριν από δέκα μήνες και έχει λάβει ισχυρή εντολή τετραετίας. 

Την ίδια στιγμή, η κοινωνία καλείται να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμά της και να μείνει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες και οπισθοδρομήσεις. 

Οι ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Για τους λόγους και τις αιτίες που εξήγησα πριν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου έχουν ιδιαίτερη σημασία, όταν μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προβάλλονται θέσεις και προτάσεις, αλλά συνεχής στείρος καταγγελτικός λόγος, ενώ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείται προεκλογική εκστρατεία τύπου τηλεοπτικού ριάλιτι. 

Οι πολίτες, ο κόσμος, η κοινωνία έχουν πληρώσει ακριβά τις περιπέτειες και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Ολοι μας αποκτήσαμε περισσότερη εμπειρία και σοφία μετά την πολυετή περίοδο των Μνημονίων και μπορούμε να διακρίνουμε τις δυνάμεις που μπορούν να προχωρήσουν την Ελλάδα μπροστά από όσους νοσταλγούν τον τυχοδιωκτισμό και τις αβεβαιότητες. Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα μας έχει επιτευχθεί με μεγάλη προσπάθεια και δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την σταθερότητα. Ο σημερινός πρωθυπουργός ή οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί; Η Νέα Δημοκρατία ή τα άλλα κόμματα; Αυτό είναι λοιπόν το ερώτημα και σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες. Η Κυριακή 9 Ιουνίου είναι μια πολύ κρίσιμη μέρα για το μέλλον της χώρας. Ας προσέξουμε όλοι λοιπόν… Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…