Στην... ασφάλεια της πατρίδας του, την Κρήτη, βρέθηκε για τέσσερις (!) ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, στρατοπεδεύοντας ουσιαστικά στο νησί. Την ίδια ώρα, που η Χαριλάου Τρικούπη «χωλαίνει» σε περιοχές όπως η Αττική και γενικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να παραμείνει σε μια κρίσιμη περίοδο αρκετές ημέρες στη γενέτειρά του, η οποία, θυμίζουμε, τα τελευταία χρόνια είναι... μπλε. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα συγκεντρώνει αρκετές δυνάμεις, καθώς στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε περάσει στη δεύτερη θέση σε τρεις από τους τέσσερις νομούς (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι), κερδίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εδώ στην Κρήτη, εύχομαι η δημοκρατική παράταξη να ξανακάνει πράσινο το νησί των αγώνων της δημοκρατίας και της ελευθερίας», τόνιζε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους επικριτές του –πάντως– να σημειώνουν ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση σε άλλες περιοχές της επικράτειας κι όχι στην Κρήτη, όπου τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιητικά. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν σχετικές συγκρίσεις με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεγαλύτερο μέρος των περιοδειών του να είναι προς τη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία «πονάει» δημοσκοπικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε και πάλι να δώσει τη μάχη του από την Κρήτη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο. Η δεύτερη θέση αποτελεί μάλλον έναν στόχο που ούτε ο πιο ενθουσιώδης οπαδός του κόμματος δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί, ενώ, όπως έχει παρουσιάσει πρόσφατα «Το Μανιφέστο», ακόμα και η τρίτη θέση δεν είναι... σίγουρη. «Αν το ΠΑΣΟΚ βγει τρίτο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση του κόμματος και των οργάνων», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής Βάσια Αναστασίου, απαντώντας ουσιαστικά στους επικριτές του προέδρου, οι οποίοι ήδη έχουν λάβει θέσεις μάχης. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Νίκος Παπανδρέου έστειλε προειδοποιητικές βολές, λέγοντας ότι «αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα»!
Τρεις επιλογές
Τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα είναι αρκετά και κυρίως περιστρέφονται στην τελική επιλογή, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, υπενθυμίζουν ότι συχνά το ΠΑΣΟΚ αποτιμάται κάτω από τις εκλογικές επιδόσεις που τελικά έχει. Για να αποφύγει ζητήματα συνοχής, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί το δικαίωμα να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις σχετικά με την ηγεσία, κάτι που αναμένεται να ζητήσουν οι διαφωνούντες, η δεύτερη επιλογή είναι να συζητηθούν στα όργανα οι αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα και η τρίτη επιλογή, την οποία φαίνεται να προωθούν ορισμένοι, είναι να μην πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω και να συνεχιστεί η πορεία του κόμματος μέχρι τις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα µε το καταστατικό του κόμματος θα γίνουν το 2025.
Κόντρες «προεδρικών», «σημιτικών» και «παπανδρεϊκών»
Στο παρασκήνιο μια μάχη «προεδρικών», «σημιτικών» και «παπανδρεϊκών» λαμβάνει χώρα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζει ανοικτά τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος βέβαια από τη θέση του γραμματέα έχει γράψει αρκετά χιλιόμετρα, με περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι εκλεκτοί των υπόλοιπων φαίνεται να είναι αφενός ο Γιάννης Μανιάτης και αφετέρου ο Νίκος Παπανδρέου. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει τρεις ευρωβουλευτές, όποτε αυτή τη στιγμή η μάχη –σύμφωνα με πληροφορίες– γίνεται ανάμεσα στον Γιάννη Μανιάτη, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον Θοδωρή Ζαγοράκη, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Σάκη Αρναούτογλου. Το βάρος των «προεδρικών» –πλην του Ανδρέα Σπυρόπουλου– δίνεται στον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, για την οποία επικρίθηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το τελικό αποτέλεσμα της σταυροδοσίας αναμένεται να κρίνει πολλά περισσότερα σε σχέση με το μέλλον του κόμματος και την εμπιστοσύνη στην ηγεσία, αφού θα καταδείξει το συσχετισμό των δυνάμεων εν όψει μιας δύσκολης περιόδου μέχρι τις εθνικές εκλογές.