Τα καθηλωμένα, χαμηλά, ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, 26 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, όχι μόνο προβληματίζουν τα στελέχη της Χαριλαόυ Τρικούπη αλλά έχουν δημιουργήσει έντονες γκρίνιες και ανοιχτή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Η παλιά, ορθόδοξη, ΠΑΣΟΚική εσωστρέφεια στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε σε ένα κόμμα άγνωστο προς αυτούς και με έναν πρόεδρο –όπως λένε– άβουλο, άτολμο και με αβέβαιο μέλλον...

Γράφει ο Σπύρος Παπαδάκης

Στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάζουν τις δημοσκοπήσεις και τις χαρακτηρίζουν «φωτογραφία της στιγμής». Ναι, οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο-φωτογραφία της στιγμής, όμως αυτή η «στιγμή» που επικαλούνται οι «ανδρουλακικοί» έχει παγιωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες. Από την περίοδο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, σε αυτές τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ξεκάθαρα η τάση των ψηφοφόρων που παραδοσιακά ανήκουν στην Κεντροαριστερά να μετακινούνται προς τη Νέα Δημοκρατία. Οι εναπομείναντες ψηφοφόροι, είτε αυτοί είναι οι λεγόμενοι απολιτίκ είτε είναι αντινεοδημοκράτες-αντιμητσοτακικοί, αμφιταλαντεύονται. Οποτε ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει το ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν. Κατόπιν των τελευταίων, λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της «ό,τι να ’ναι» ρητορικής του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη, ακόμα και αυτοί οι ψηφοφόροι τούς έχουν γυρίσει την πλάτη. Ποιοι τους έχουν απομείνει; Συγγενείς και φίλοι... Και αν συνεχίσουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη να συμπεριφέρονται με έπαρση και αλαζονεία, θα τους χάσουν και αυτούς.

«Από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, εμφανίστηκαν οι δικοί του άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν με αλαζονικό τρόπο και τελείως εγωκεντρικά. Αυτό εκνεύρισε πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη, που σήμερα και πολύ περισσότερο... αύριο θα ζητήσουν τον πολιτικό "αποκεφαλισμό" του Νίκου Ανδρουλάκη», λέει χαρακτηριστικά στο «Μ» παλαιό «ανδρεοπαπανδρεϊκό» στέλεχος.

Ψάχνουν τον... επόμενο

Αν το ΠΑΣΟΚ την επομένη των ευρωεκλογών είναι τρίτο κόμμα θα εγείρουν θέμα διαδοχής. Ποιος όμως θα μπορέσει να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας; Στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονται ζυμώσεις και ψάχνουν αυτόν ή αυτήν που θα καταφέρει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Πρόσωπα πάντως που κοιτούν κριτικά τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πολλά και με ειδικό βάρος. Στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι νεότεροι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης, ακόμα και ο Χάρης Δούκας έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητώνται για τη διαμόρφωση την «επόμενης ημέρας» στο ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη πως η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές θα είναι μια «πολιτική ήττα» για το ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί εξελίξεις. Στελέχη προσκείμενα στον Νίκο Ανδρουλάκη, προσπαθώντας να κατευνάσουν τις «μουρμούρες» τονίζουν στο «Μ» πως σε ένα τέτοιο σενάριο, «η επόμενη μέρα θα απαιτεί τουλάχιστον αναστοχασμό και διόρθωση πορείας».

Ωστόσο, κάθε ομάδα φαίνεται να εννοεί διαφορετικά το πώς θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί στο σενάριο να παραμείνει τρίτο και με ποσοστό όχι πολύ μεγαλύτερο από το 11,8 που κατέλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Ολοι και όλες συμφωνούν μεν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρχει ικανό περιθώριο χρόνου προκειμένου να αναδιοργανωθεί η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο διαφέρουν οι προσεγγίσεις τους.

Ακροδεξιά προσπέραση

Ωστόσο, υπάρχει και χειρότερο σενάριο το οποίο απεύχονται και θέλουν να αποφύγουν οι «ανδρουλακικοί» όπως «ο διάβολος το λιβάνι». Η άνοδος των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και δη του Κυριάκου Βελόπουλου, τρομοκρατεί την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η φθίνουσα πορεία των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την αύξουσα πορεία των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης, δημιουργεί το υπαρκτό σενάριο, το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου να κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί ευθέως και θα ζητηθεί η άμεση παραίτησή του. Αλλωστε αυτό που του προσάπτουν οι παλαιότεροι είναι πως η ατολμία του να μην ανοίξει τις διαδικασίες διεύρυνσης του κόμματος, έχει στοιχίσει. «Εδώ, ο πρόεδρος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να επιλέξει προς τα πού θα διευρύνει το κόμμα. Κόμμα και καράβι χωρίς προσανατολισμό και πορεία, είναι θέμα χρόνου να πέσει στα βράχια». Τάδε έφη ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου...