Όπως είναι εύλογο, το βράδυ των ευρωεκλογών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ και αν αυτό θα ενεργοποιήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Οπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πήχης και για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρος και τον έχει θέσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, δημοσίως.

Το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έχει στόχο τη δεύτερη θέση και η τρίτη θέση θα είναι πολιτική ήττα. Σύμφωνα με τον «Ελ. Τύπο», στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει αισιοδοξία -παρά τις σημερινές δημοσκοπήσεις- ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Το τι θα συμβεί στη Χαριλάου Τρικούπη, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερη πολιτική δύναμη, ήδη προετοιμάζεται. Τόσο από την πλευρά Ανδρουλάκη όσο και από εκείνους που κινούνται για να τον αμφισβητήσουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται για να προλάβει κινήσεις εναντίον του. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο αλλά η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, τότε θα επιχειρήσει ανασχηματισμό στο κόμμα με σκοπό να δυναμώσει το στίγμα του και να συνεχίσει . Αν το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο χωρίς δυναμική και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αισθητή, τότε είναι έτοιμος να θέσει ξανά τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του κόμματος, πριν ζητηθεί από άλλα στελέχη, προκαλώντας όποιον θέλει να θέσει υποψηφιότητα.

Διεύρυνση

Και στα δύο σενάρια, ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι θα υπερισχύσει, γι ' αυτό και η κίνησή του θα περιλαμβάνει και πρόταση για εκκίνηση διαδικασίας διεύρυνσης. Ενα δικό του προσκλητήριο δηλαδή, με στόχο να είναι εκείνος που θα οδηγήσει σε νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. που στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι θα απελευθερώσει στελέχη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Αριστερά που δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη , αλλά ταυτόχρονα δεν θεωρούν ότι , μετά από πέντε εκλογικές ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που θα συσπειρώσει δυνάμεις και κόσμο για τον φορέα που φιλοδοξεί να ρίξει τον σημερινό πρωθυπουργό από την εξουσία.