Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να θέλουν να πιστεύουν ότι μπορεί στο τέλος της ημέρας, δηλαδή την Κυριακή των ευρωεκλογών, τα δεδομένα θα έχουν διαφοροποιηθεί ως προς τη δεύτερη θέση και ννα στηρίζουν αυτήν την ελπίδα σε κάποια δεδομένα, εν τούτοις τραβάνε τα μαλλιά τους. Διότι βλέπουν πως επέλεξαν για αρχηγό ένα πρόσωπο που δεν κάνει… γκελ. Αντιθέτως, λειτουργεί έως και αποτρεπτικά με το μόνιμα θυμωμένο ύφος του.
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Και μάλιστα να τον θεωρούν και ικανότερο του Νίκου Ανδρουλάκη. Το γεγονός πως η διαφορά κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους επιτρέπει σε κάποιους στη Χαριλάου Τρικούπη να πιστεύουν σε μια ανατροπή. Όχι σαν αυτήν του Στέφανου Κασσελάκη που δηλώνει ότι θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται για τη δεύτερη θέση όσο και αν είναι το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα.
Πού στηρίζουν αυτήν την εκτίμηση-ελπίδα τους; Στο γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ του δείχνουν να προηγούνται στην προτίμηση ενός απολιτίκ κοινού το οποίο ουδείς γνωρίζει πώς θα κινηθεί την ημέρα των εκλογών. Αν δηλαδή θα πάει να ψηφίσει ή αν θα προτιμήσει τις παραλίες γνωρίζοντας πως ο ινφλουένσερ αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να προσφέρει τίποτα και δεν θα τους οδηγήσει στο να ασχοληθούν με την πολιτική.
Παράλληλα εκτιμούν-ελπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι οι απώλειες που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη από τους αριστερούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος και τους λεγόμενους τσιπρικούς που ομνύουν στο όνομα του πρώην αρχηγού θα είναι μεγαλύτερες από τις εισροές νέων ψηφοφόρων. Εκτιμούν και ελπίζουν παράλληλα κάποιοι να στραφούν προς το ΠΑΣΟΚ για να… τιμωρήσουν τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε συνολικά ο Νίκος Ανδρουλάκης επενδύει στην αρνητική ψήφο. Στην ψήφο-τιμωρία κατά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της στροφής που έχει κάνει. Το είπε και ο ίδιος άλλωστε καλώντας τους ψηφοφόρους να τον επιλέξουν μέσα από μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά των υπολοίπων. Όχι δηλαδή για αυτά που προτείνει που ούτως ή άλλως κανείς δεν γνωρίζει.
Το πρόβλημα είναι πως σε αυτήν την περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ θα μείνουν αμανάτι με έναν αρχηγό που δεν τον θέλουν πλέον ούτε οι ίδιοι. Δεν τραβάει. Δεν αρέσει. Δεν πείθει κανέναν. Ούτε δημοτικότητα έχει, ούτε καταλληλότητα τέτοια που να δημιουργεί συνθήκες ανατροπής στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Μόνιμα θυμωμένος, με μούτρα κατεβασμένα, αντιγράφει τον λαϊκισμό του Στέφανου Κασσελάκη. Φοβάται ακόμη και να υπερψηφίσει μεταρρυθμίσεις έναντι των οποίων το ΠΑΣΟΚ είχε θετική στάση, όπως για παράδειγμα αυτή των μη κρατικών πανεπιστημίων, ή αυτή της επιστολικής ψήφου. Ούτε για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας τόλμησαν να επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε πρόταση νόμου για τα τρία μνημόνια με τη γείτονα χώρα.
Από την άλλη, αν βρεθούν στην τρίτη θέση ακόμη και αν τα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές είναι ανεβασμένα –θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ανεβασμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές– ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αμφισβητηθεί, αφού δεν θα αποχωρήσει οικειοθελώς και το κόμμα θα μπει σε κύκλο εσωστρέφειας και δύσκολα θα συνέλθει μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη «εδώ δεν καταφέραμε να εισπράξουμε από τη φθορά και την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται με έναν αρχηγό-ινφλουένσερ χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα, πώς θα ορθοποδήσουμε από μια ακόμη ήττα αυτής της μορφής». Και αυτή είναι η ουσία σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Κινδυνεύει να βρεθεί σε μια θέση από την οποία δύσκολα θα
ξεκολλήσει.
Όπως κινδυνεύει να αναγκαστεί να αναζητήσει σανίδα σωτηρίας μέσα από μια σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ με τους όρους όμως που θα θέσει αυτό το κόμμα. Κάπου εκεί θα αρχίσει και η διαδικασία της διάλυσης.
Με απλά λόγια. Στο ΠΑΣΟΚ τραβάνε τα μαλλιά τους. Ο αρχηγός που επέλεξαν αδυνατεί να ξεκολλήσει από το σημείο που βρίσκεται το κόμμα. Βρίσκεται επίσης πίσω σε ποσοστά καταλληλότητας από αυτά που συγκεντρώνει το κόμμα. Δηλαδή ουσιαστικά το κόμμα τραβά τον αρχηγό και όχι ο αρχηγός το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση η επόμενη των εκλογών θα έχει ενδιαφέρον τουλάχιστον για δύο κόμματα. Για ένα σίγουρα…