Στα τάρταρα παραμένει η δημοτικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, παρά τις έντονες προσπάθειες της Χαριλάου Τρικούπη να σηκώσει κεφάλι. Η καμπάνια στα social media δεν έχει την απήχηση που θα περιμέναν, οι περιοδείες δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρχει ανάκαμψη και, τελικά, τα νούμερα δείχνουν μια μικρή αλλά υπαρκτή πτώση. 

Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;» της πρόσφατης δημοσκόπησης της Pulse, ο Νίκος Ανδρουλάκης «κοντράρεται» με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Συγκεκριμένα, μόλις το 7% τον θεωρεί ως τον πιο κατάλληλο (8% ήταν το ποσοστό του προηγούμενου μήνα) ενώ τον ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Μάλιστα, στους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στον κεντρώο χώρο η δημοτικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ακόμα χαμηλότερη, καθώς κατατάσσεται έκτος, πίσω από τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου! 

Μάλιστα, σε αντίστοιχη μέτρηση της MRB, η δημοτικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι στο 34%, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συγκεντρώνει μόλις δύο μονάδες λιγότερες (32%) και ο Ανδρέας Λοβέρδος 29,5%. Για την ιστορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής με 42,2%. Με άλλα λόγια, το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη περί ανατροπής στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές του 2027 πάει... περίπατο, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δημοτικότητα, ενώ και η καταλληλόλητα δεν δημιουργεί τις συνθήκες που επιθυμούν στο ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα για ποιον λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο, γνωστοί επικοινωνιολόγοι στέκονται στα εξής στοιχεία: 

- Εμφανίζεται μόνιμα θυμωμένος τόσο στη Βουλή όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ είναι σχετικά απρόσιτος προς τους πολίτες. 

- Αντιγράφει τον λαϊκισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. 

- Η πολιτική στρατηγική του δεν τον βοηθάει, καθώς φοβάται ακόμη και να υπερψηφίσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ τηρούσε θετική στάση, όπως για παράδειγμα αυτές των μη κρατικών πανεπιστημίων και της επιστολικής ψήφου, ενώ για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας δεν τόλμησαν να επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε πρόταση νόμου για τα τρία Μνημόνια με τη γείτονα χώρα. 

Η επόμενη ημέρα 

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν επισημάνει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα στην εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία θεωρούν ότι κόβει πόντους στο τέλος της ημέρας. Το τελευταίο διάστημα το αναγνώρισαν και στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος, ωστόσο προφανώς είναι δύσκολο σε λίγους μήνες να χτίσεις μια νέα «εικόνα». Αυτό που ορισμένοι επισημαίνουν είναι ότι βρίσκεται πίσω σε ποσοστά καταλληλότητας από αυτά που συγκεντρώνει το κόμμα, δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί. 

Σε κάθε περίπτωση, το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα κριθούν πολλά. «Αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα», έχει δηλώσει ευθέως στον Status FM ο Νίκος Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ανοιχτά σε ζήτημα ηγεσίας. Ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος αναζητά την επανεκλογή του, ουσιαστικά έχει δώσει τον τόνο, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιχειρεί να περάσει τη δική της γραμμή σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, προκειμένου όλοι όσοι βρεθούν απέναντί του, να μην έχουν πολιτικό... έρεισμα. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη και αν τα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 είναι ανεβασμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντική εσωστρέφεια, από την οποία δύσκολα θα συνέλθει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Εξ ου κιόλας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα, ζητώντας debate (όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τελευταία δείχνει σημαντικά σημάδια κόπωσης). «Τους κάλεσα όλους σε debate. Κανείς δεν έρχεται. Ο κύριος Κασσελάκης δεν ξέρει τα θέματα, ο κύριος Μητσοτάκης τα ξέρει, αλλά έχουμε άλλους στόχους. Ο δικός μας στόχος είναι η μακροπρόθεσμη ευημερία του λαού. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξουσία για την εξουσία», σημείωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε εμφανές πολιτικό αδιέξοδο.